Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Afaceri |
|

Codrin Matei, Managing Partner Crosspoint Real Estate: “Tranzacțiile au la bază o componentă chimică, o emoție care ține de interacțiunea fizică. De aceea nu cred în viitorul distanțării fizice și nici în conceptul de work from home”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Codrin Matei

Codrin Matei, Managing Partner Crosspoint Real Estate

Evoluția companiei într-un cuvânt

Evoluția este una pozitivă.

Pandemia ne-a permis să corectăm ce mergea din inerție și nu se mai adapta la dezvoltarea pieței, să creștem echipa prin atragerea unor persoane în echipă (persoane pe care în alte perioade ne-ar fi fost mai dificil să lerecrutatăm/abordăm), să ne uitam mai atent la productivitate-prin crearea unor chei de control adaptate vremurilor și industriei. Chiar dacă anumite linii de business au fost mai afectate decât altele, acest aspect a generat și crearea de oportunități.

Pentru domeniul în care activăm, scenariul cel mai negativ care ar putea avea loc ar fi înghețarea pieței, însă dacă există un trend clar setat – chiar dacă este unul ascendent sau descendent- atunci impactul nu poate fi decât unul pozitiv.

Cele mai importante lecții

Trăim în timpuri extrem de imprevizibile. Tranzacțiile au la bază o componentă chimică, o emoție care ține de interacțiunea fizică. De aceea nu cred în viitorul distanțării fizice și nici în conceptul de work from home.

Capacitatea de adaptare contează în evoluția unui business, dar și determinarea de a continua, implicit de a nu renunța, indiferent de obstacolele cu care te confrunți.

Nu contează cât timp muncești, ci cât de eficient.

Conceptul de “echipă” devine crucial în astfel de momente și aș putea spune că e important dacă trece testul coeziunii sau nu. Fără echipă și oameni dedicați, nu ai cum să depășești momentele de criză (indiferent despre ce tip de criză ar fi vorba).

Prestația autorităților

Autoritățile au încercat să susțină cât de mult au putut și cu uneltele pe care le-au avut la dispoziție.

Cred că au fost introduse niște măsuri care au ajutat domeniul de business, dar și altele care au pus în foarte mare dificultate o parte dintr-un număr semnificativ de industrii (exemplu Horeca). În perioada următoare, statul va avea un rol determinant în mitigarea efectelor acestei pandemii (efecte care se vor vedea, mai ales, în 2021).

Strategia de business pentru 2021

Menținerea și consolidarea companiei la nivelul lui 2019 pentru 2020, prin creșterea unor linii de business care nu au simțit efectele pandemiei (inclusiv prin creșterea echipei).

Dacă piața va da semne de revenire, putem relua planul de dezvoltare gândit inițial în 2019, printr-o creștere a companiei mult mai accelerată, până atunci, însă, orice demers va fi mult mai precaut.

Provocări în 2021

Criza medicală. Telemunca și procesul de concentrare și focus al angajaților (aducerea înapoi la birou a angajaților).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii