FacebookTwitterLinkedIn

Deși inițial s-a crezut a fi o creștere temporară, prețurile materialelor de construcții au explodat efectiv de la începutul anului, înregistrând chiar și majorări de peste 100%. “În momentul în care am avut creșteri și de peste 100%  într-o perioadă de trei luni, în care practic ofertele pe care le primeam de la furnizori erau valabile doar 24 de ore și pe lângă faptul că se cereau prețuri foarte mari, se dădeau termene de livrare foarte lungi, s-a creat o stare de incertitudine în zona construcțiilor și automat în zona investițională”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și Proprietarul Construcții Erbașu S.A.

Majoritatea prețurilor materialelor utilizate în construcții care au înregistrat creșteri substanțiale sunt în general pentru materialele de import, circa 80%. Însă și pe cele 20% de materiale care se produc în România se va vedea o creștere a prețurilor, susținută de scumpirea energiei electrice și a gazului. “Deci creșterea, chiar dacă nu va mai fi atât de dramatică ca și pondere, va continua și, din păcate, pe lângă creșterea naturală provocată de pandemie, mai este o componentă speculativă, care știm bine că apare de fiecare dată în momente de criză”, explică omul de afaceri.

Componenta speculativă din punctul lui de vedere va fi ameliorată doar în momentul în care prețurile vor ajunge la un plafon. “Vom asista în timp, poate în 1-2 ani, și la o scădere. Dar niciodată să nu ne gândim că prețurile vor mai scădea la nivelurile la care au fost înainte de pandemie”, atrage el atenția.

Totodată, creșterile pe segmentul construcțiilor care vor urma în următorii 2-3 ani nu vor fi doar din cauza majorării prețurilor la materialele utilizate. “Va urma o creștere extrem de mare a manoperei în construcții. Știm bine că ne lovim de o criză a forței de muncă mai ales în construcții, pentru că în vestul Europei sunt ceruți lucrătorii în construcții din România și vom avea o creștere galopantă a costurilor cu forța de muncă”, mai spune Cristian Erbașu la care adaugă că, pe lângă creșterea prețurilor materialelor de construcții și a manoperei, vor mai urma și alte costuri pentru constructori. Spre exemplu, costurile impuse de GreenDeal. “Toate costurile astea erau diminuate în România. Dar ele vor crește. Costurile construirii unui apartament sau a unei clădiri se vor apropia de cele din țările din jurul nostru”, subliniază acesta.

Astfel că, atât scumpirea materialelor de construcții, cât și blocarea PUZ-urilor, dar și cererea mare vor împinge în sus prețurile de vânzare la apartamente. Tinu Sebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, estimează că „vom avea o creștere de double digit (n.red. două cifre) în fiecare dintre următorii doi-trei ani în ceea ce privește prețurile la apartamente”. El consideră că în 2023 va există o lipsă de stoc de apartamente, pe fondul blocării PUZ-urilor din Capitală, care va produce iarăși o creștere a prețurilor apartamentelor.

„În 2023 noi suntem în poziție avantajoasă pentru că o să avem stoc mare spre deosebire de alte companii. Deja la începutul anului viitor vom avea 2.500 de apartamente în construcție în diferite stadii. Va fi o perioadă în care cine va rezista să stea pe stocuri, acela va fi câștigător”, mărturisește Tinu Sebeșanu. Chiar și pe partea de chirii, în cadrul proiectelor dezvoltate de companie, se resimte o creștere a prețurilor.

„Din studiile făcute de noi am observat că generațiile tinere nu se mai orientează absolut deloc către proprietate. Vor să aibă mobilitate, să aibă cash la îndemână, să nu se îngroape în datorii și în credite pe termen lung și ei pun presiune pe piața de chirii. Eu cred că piața asta va crește, cred că mulți dezvoltatori o să se reorienteze să intre și pe partea de chirie”, explică executivul și dă exemplu situația din Berlin, unde marii dezvoltatori sunt destructurați sau se vrea a fi destructurați de către stat. „Au devenit prea mari, adică impactul social a devenit foarte mare. Noi nu o să ajungem acolo, mai avem mult până acolo, dar sunt convins că piața de chirii și cine se va reorienta către chirii, dacă va putea susține financiar investițiile, va fi câștigător”, mai spune acesta.

Impact Developer & Contractor a înființat o întreagă divizie care să se ocupe de închirierea apartamentelor, având în vedere potențialul pe care îl prezintă piața. „Am început să vedem de la investitori mici care vor să își securizeze banii, să se apere și de inflație și nu au apetit pentru cripto sau le place partea asta de real estate, și până la investitori mari, care vedem că vin din ce în ce mai mult către noi”, punctează Tinu Sebeșanu.

Creșterea prețurilor la apartamente nu a stopat însă tranzacțiile, ci dimpotrivă. Volumul acestora a crescut cu 80% la nivel național față de 2020 și cu 60% în regiunea București – Ilfov. Potrivit lui Codrin Matei, co-fondatorul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, creșterea volumului tranzacțiilor vine și ca urmare a unei culturi pe care România o are vizavi de rata proprietății, care e în continuare extrem de mare raportată la nivel european. „Noi suntem undeva la 95-96% în raport cu alte țări unde rata proprietății este probabil la 40-50%, poate chiar și mai puțin”, spune Codrin Matei, care consideră că e totuși „destul de ciudat că prețul la chirii pe zona rezidențială nu a crescut și nu crește în continuare”.

În opinia lui, rata mare a proprietății este și unul dintre principalele motive pentru care România nu are investitori instituționali, precum în alte țări, care să fie interesați să achiziționeze mii de apartamente. „Nu există pentru că nu sunt portofolii de apartamente gândite doar pentru închiriere”, punctează el.

De la începutul anului, prețurile apartamentelor au crescut cu circa 7%, pe fondul scumpirii materialelor de construcții și, se pare că, vor continua să crească. „Vor crește cu circa 5-7% pe an raportat la anul anterior. Poate să fie și o creștere mai mare, dar nu poate să meargă la infinit, pentru că trebuie să existe la un moment dat o plafonare în acest sens. Prețurile sunt corelate și cu veniturile populației, cu finanțările, cu creditarea care vine din partea băncilor, pentru că sunt în continuare mulți clienți care apelează la forma asta de achiziție”, mai spune Codrin Matei. Iar o parte din creșterea prețurilor materialelor de construcții vor fi suportate și din marja de profit a dezvoltatorilor. „E clar că dacă piața nu va ajunge să absoarbă această creștere. Există riscul nu neapărat de o criză sau de o readaptare a pieței, ci mai mult de eventual blocaj”, atrage el atenția, la care adaugă că, la momentul actual, există o criză în București din perspectiva eliberării autorizațiilor de construcții generată de Primăria Capitalei. „Acest aspect poate duce în timp la un eventual blocaj generat de o diferență între creșterea prețului apartamentelor raportat la adaptarea și cel puțin absorbirea acestor prețuri de către consumatori”, afirmă Codrin Matei.