Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Coco avant Chanel

Cu greu ar mai putea cineva să scrie ceva nou despre  Coco Chanel. Articole, biografii, filme, mii de poze – toate sunt menite să dezgroape, să studieze și să disece fiecare clipă, fiecare vorbă și fiecare gest al celei care a fost mult mai mult decât o creatoare de modă.  Foto: Andrei Michailov
COCO_AVANT_CHANEL_24

Cu toate acestea, noutatea a venit tocmai de unde ne-am fi așteptat mai puțin – chiar de la Coco Chanel. Într-un mod pe care Gabrielle însăși l-ar fi aprobat – o colecție haute-joaillerie intitulată, poetic și revelator, Coco avant Chanel.

Înainte să fie Chanel, tânăra Gabrielle a și-a petrecut copilăria într-un orfelinat găzduit de o mânăstire – abația Aubazine, unde a deprins gustul pentru minimalism, pentru alb și negru, dar și pentru grandoarea și luxul veșmintelor și obiectelor religioase. Direcții care se vor regăsi în toată creația sa, creație în care Coco a sugerat, a insinuat, a oferit indicii și mici piese ale unui puzzle, niciodată rezolvat. Din fericire. Pentru că o doză de mister nu a dăunat nimănui. Iar, după cum bine spun englezii, familiarity breeds contempt.

DTEA6512

Chanel a respectat personalitatea fondatoarei și, prin noua colecție, pe care am avut bucuria să o descopăr în legendarul lor boutique din Place Vendôme, introduce indicii, semne, sensuri, personaje, stări, culori. Toate puse laolaltă, ne mai dezvăluie câte ceva despre cea care a fost și va rămâne pentru totdeauna fascinanta Coco. Perle în nuanțe de sidefiu și roz, piatra lunii, diamante, spinel, morganit și safire, toate formează unele dintre cele mai frumoase coliere, inele și brățări pe care am avut vreodată bucuria să le văd.

Coco avant Chanel

Fiecare poartă un nume, un nume feminin, al unei prietene din cercul lui Coco Chanel, în ideea că o personalitate se dezvălui și prin intermediul apr opiaților. Membrele cercului lui Gabrielle se numeau Jeanne, Emilienne, Lucienne, Marthe, Maud, Suzanne – nouă ne revine bucuria de a le identifica și a le descoperi. Iar punctul de pornire este această colecție minunată, a armoniilor și a contrastelor – visătoare, poetică, dantelată, vie, dinamică, elegantă. Precum Coco însăși. 


PS: Mie mi-a plăcut cel mai mult evantaiul!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii