FacebookTwitterLinkedIn

Răspunsurile sunt furnizate de reprezentanții Sistemului Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola HBC România și Coca-Cola România. 

Forbes: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Sistemul Coca-Cola România: Monitorizăm constant recomandările propuse de Organizația Mondială a Sănătății și de Guvern.

Punem pe primul loc sănătatea angajaților și a colaboratorilor noștri, astfel încât primul lucru pe care l-am făcut a fost implementarea unor măsuri esențiale de prevenție, menținând o comunicare transparentă cu toți colegii și partenerii noștri.

În acest moment, operațiunile noastre de producție și distribuție se desfășoară în condiții normale. Vom continua să lucrăm alături de toți partenerii noștri pentru a limita orice riscuri potențiale și pentru a fi pregătiți să răspundem într-un timp cât mai scurt situațiilor generate de evoluția din România.

Este o perioadă care necesită mai mult ca oricând adaptabilitate și luarea unor decizii rapide, dar avem un plan solid de continuitate a business-ului pentru situații speciale, iar acesta acoperă mai multe scenarii posibile, astfel încât să ne putem proteja colegii, partenerii, dar să asigurăm, de asemenea, disponibilitatea produselor noastre pentru consumatori.

Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Sistemul Coca-Cola România: Cu siguranță, este o perioadă în care toți avem nevoie de curaj, optimism, dar mai ales de o informare corectă, de responsabilitate și disciplină. Un astfel de context ne afectează emoțional și mulți dintre noi își fac griji pentru familie, colegi și pentru cei dragi. Este extrem de important să rămânem calmi și să luăm măsuri responsabile și adecvate pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți, asigurându-ne, în același timp, că vom continua să deservim clienții și comunitățile noastre.

Măsurile de siguranță pe care le-am implementat la nivel intern respectă indicațiile autoritatilor si reflectă cele mai bune sfaturi recomandate de experții în sănătate. Monitorizăm cu atenție evoluția situației în România și urmărim să limităm, la nivelul companiei noastre, riscurile potențiale și o eventuală răspândire a virusului în rândul angajaților noștri.

În acest sens, am sporit măsurile de prevenție în toate locațiile în care ne desfășurăm activitatea, iar o echipă de specialiști din interiorul companiei coordonează un grup de lucru pentru ajustarea acestor măsuri în cel mai scurt timp, în funcție de evoluția situației din România.

Toate persoanele care intră în fabrică sunt obligate să-și igienizeze mâinile cu soluțiile dezinfectante pe care le punem la dispoziție și toate persoanele din extern se supun măsurilor sporite de prevenție pentru accesul în fabrică, precum monitorizarea temperaturii corpului, pe lângă igienizarea mâinilor. În plus, am suspendat orice vizită care nu este esențială în fabricile noastre.

Călătoriile în interes de serviciu au fost limitate la cele absolut esențiale, iar evenimentele au fost amânate, toate măsurile recomandate la nivel național și internațional fiind respectate. Prioritatea noastră este sănătatea tuturor angajaților și a colaboratorilor noștri.

Am implementat măsuri de prevenție și pentru colegii care reprezintă compania în fața clienților noștri, de exemplu agenții de vânzări. Am pus la dispoziția acestora echipamentul recomandat în situația de față și le oferim suportul nostru pentru reducerea pe cât posibil a expunerii prin interacțiune cu alte persoane. Toți angajații cu roluri eligibile pentru a lucra de acasă sunt încurajați să o facă.

De asemenea, am decis anularea tuturor activărilor in store, gift on pack, paid sampling, până la o comunicare ulterioară, pentru a evita expunerea angajaților și a colaboratorilor noștri, dar și pentru eficientizarea spațiilor disponibile la raft, conform recomandărilor ANPC.

Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Sitemul Coca-Cola România: Trecem printr-o perioadă dificilă atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru fiecare dintre noi, individual. Avem încredere că fiecare entitate, publică sau privată, va face tot posibilul pentru a diminua impactul negativ al acestei epidemii în economia românească. Doar prin eforturi comune putem trece peste această situație dificilă, într-un timp cât mai scurt.

Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Sistemul Coca-Cola România: Economia va fi cu siguranță impactată de acest context. În funcție de evoluția situației, ne vom adapta activitatea. Avem un plan de continuitate a afacerii pentru astfel de situații, care acoperă mai multe scenarii posibile, astfel încât să ne protejăm colegii și partenerii, asigurând în același timp disponibilitatea produselor noastre.