Cautare
, Forbes Staff

Macroeconomie |
|

CNIPMMR: Microîntreprinderile vor suferi cel mai mult în urma noilor măsuri fiscale

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) avertizează că noile măsuri fiscale vor produce efecte negative asupra mediului de afaceri din România, precizând că cele mai afectate vor fi microîntreprinderile.
Aşteptările privind veniturile

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022. În plus, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, prevedere supranumită “taxa pe lăcomie”.

„Suprataxarea băncilor în funcție de ROBOR va avea efecte negative asupra mediului de afaceri: băncile vor transfera costurile către clienți, accesul șa creditul bancar va deveni mai dificil și costisitor pentru companii, vor scădea creditele nou-acordate, diminuând investițiile, consumul și creșterea economică. (…) Microîntreprinderile vor suferi cel mai mult pe parcursul anului 2019 din perspectiva accesului la finanțare, deoarece ele au folosit la maxim potențialul creditului furnizor, dispun de cel mai puțin numerar și vor depinde de finanțarea bancară pentru continuarea activității, iar în contextul noilor reglementări fiscale o creștere a costului de finanțare pentru noile credite ăpate determina chiar intrarea în recesiune: insolvența mai multor companii mici”, susțin reprezentanții CNIPMMR.

Deși suprataxarea companiilor din energie cu 2% pe cifra de afaceri va crește încasările la bugetul de stat, costurile întreprinderilor vor crește și ele, iar acestea vor fi transferate către clienți, susțin reprezentanții CNIPMMR. Efecte similare vor produce și suprataxarea companiilor din telecomunicații, ceea ce va antrena frânarea creșterii economice a României.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a precizat că îngrijorările mediului de afaceri sunt amplificate de faptul că încă nu există o formă a bugetului de stat pentru 2019.

„Suntem extrem de îngrijorați că nici până acum nu avem un buget de stat și nu s-au prezentat coordonatele unui buget pentru anul 2019 și că toate aceste lucruri se țin secret. (…)ordonanță va fi urmată de alte ordonanțe de urgență de schimbare a taxelor și impoztelor în România, pentru a susține măririle de salarii care s-au realizat în mediul public”, a afirmat Florin Jianu.

EY: Nevoia de predictibilitate fiscală rămâne un aspect critic și în 2019. Urmează încă un an cu provocări atât pentru angajatori, cât și pentru angajați

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii