Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

CNC dă cei mai mulți bani pentru debutul Ioanei Uricaru produs de Cristian Mungiu, lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu și finanțează un film după bestsellerul „Suge-o, Ramona!”

Centrul Național al Cinematografiei a anunțat pe 31 mai rezultatele primei sesiuni de finanțare pe 2016, cel mai mare buget, de 2,955 milioane de lei, fiind alocat proiectului de debut în lungmetraj al Ioanei Uricaru (scenariu și regie), „Luna de miere / Lemonade”, producător Mobra Film (Cristian Mungiu).
corneliu porumboiu

Cea mai mare finanțare pentru filme de ficțiune – lungmetraj a fost acordată proiectului „Gomera” (coproducție), în regia și după scenariul scris de Corneliu Porumboiu (foto), producător fiind 42 KM FILM, care a primit 2,902 milioane de lei.

Cel mai mare punctaj total (90,8) și cea de-a treia finanțare ca valoare, dintre cele trei de peste două milioane de lei din această sesiune de concurs, a primit-o Radu Jude (regia și scenariul), pentru proiectul „Pentru asta te-ai născut” (coproducție), producător HI Film Productions – 2,369 de milioane de lei.

Semnificativ, un singur regizor celebru din „vechea generație”, Stere Gulea, a primit finanțare la această sesiune de concurs organizată de CNC, pentru proiectul „Moromeții 2”, unde asigură scenariul și regia, casa de producție fiind Libra Film Productions – 1,478 milioane de lei.

De departe cel mai mare perdant la concursul CNC a fost Adrian Sârbu, care a concurat la „debut” în ficțiune – lungmetraj – cu proiectul „Simion liftnicul”, scenariul Petru Cimpoeșu.

TELEVIZIUNEA DEȚINE 64% DIN VOLUMUL DE PUBLICITATE INVESTIT ÎN ROMÂNIA ÎN 2015

„Simion liftnicul” este un „roman cu îngeri și moldoveni” publicat în anul 2001 de Cimpoeșu și care a primit, potrivit site-ului polirom.ro, premiul revistei „Cuvîntul” și Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, a fost tradus în limba cehă cu titlul „Simion Vytaznik”, fiind declarat cartea anului 2006 în Cehia și distins cu Premiul „Magnesia Litera”.

Adrian Sârbu a fost notat de CNC cu nota O (zero) la „Calitate regizor”, scenariul a fost notat cu 36,5 și producătorul Zazu Film cu 12,05.

Zazu Film a primit aceeași notă ca și pentru proiectul „Ramona”, în regia Cristinei Iacob (prietena lui Adrian Sârbu), scenariul Andrei Ciobanu, Alexandru Coteț și Cristina Iacob, după cartea „Suge-o, Ramona!”, scrisă de Andrei Ciobanu – pentru care CNC a acordat o finanțare de 819.075 lei.

Mihai Pavelescu este editor MEDIA EXPRES

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii