FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit reprezentantei Lidas Prod, prezentă în fața CNA la audieri, rețeaua are aproximativ 1.100 abonați în Zimnicea și aproximativ 3.500 în județ, aceștia urmând să fie afectați de decizia CNA de a închide rețeaua.

Alte două propuneri de amendă făcute de Răsvan Popescu și Gabriel Tufeanu, de 50.000, respectiv 140.000 de lei nu au fost votate.

Retragerea avizului a fost votată de membrii CNA Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolae Bălașa și Radu Herjeu.

CNA a invocat încălcarea art. 74 alin 4 și art. 50 și 58 din Legea audiovizualului pentru sancțiunile votate în ședința din 14 februarie.

Acționarii Lidas Prod sunt două persoane fizice, Macovei Luminița Ileana și Rimar Doina Iliioare – care deține 95,2%, aceasta fiind mama fostului patron de la Cony Sat – Cătălin Chelu.

Nicolae Bălașa, care a fost inspector CNA în zonă, a explicat în ședința publică faptul că rețeaua a aparținut Cony Sat pe vremea lui Chelu Cătălin, care a plecat în Iordania unde a murit, în timp ce era urmărit penal.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE DOCUMENTARE (TEMATICE) – IANUARIE 2019

“Când a dispărut, toți care controlau punctele de lucru au pus mâna pe câte o bucățică din rețea și au administrat-o după bunul plac”, a spus Bălașa. El a mai relatat faptul că un frate, Chelu Marian, are în prezent procese cu toți care gestionează rețelele de cablu. “Probabil sunt 80-90 de procese pe rol și este posibil să fie un proces pe rol și la Zimnicea, situația fiind mult mai complicată decât ne închipuim noi”, a conchis Bălașa.

Așa cum Media Expres a arătat într-o știre anterioară, CNA a constatat că Lidas Prod din Zimnicea a transmis 24 de programe în analogic și 75 de programe în digital fără avize, și a emis fără licență trei televiziuni: Lidas TV, Lidas Film și Lidas Action.

Lista celor 75 de programe fără avize este semnificativă inclusiv pentru mărimea unei posibile fraude economice pe care operatorul o realizează, multe dintre televiziuni fiind retransmise contra unor taxe pe abonați: 6 TV, AGRO TV, AMC, ANTENA 1 HD, ANIMAL PLANET, ANTENA STARS HD, ARCADIA WORLD HD, AXN, AXN BLACK, AXN WHITE, AXN SPIN, BOLLYWOOD FILM, BOLLYWOOD HD, BOOMERANG HD, DISCOVERY SCIENCE, DISNEY CHANNEL, DISNEY JUNIOR, DTX, DUCK TV, EUROSPORT 1, EUROSPORT 2, EVENIMENT TV, EXTREME SPORTS, FILM BOX PREMIUM, FILM BOX, FINE LIVING, GALAXY TV, HISTORY CHANNEL, ID, JIM JAM, KANAL D HD, LOOK PLUS, LOOK SPORT, MAGIC TV, MEDIA SUD TV, MEGAMAX, MTV HITS, MTV DANCE, MTV ROCKS, MUSIC CHANNEL, NATIONAL GEOGRAPHIC WILD, NEPTUN TV, NICK JUNIOR, NICKELODEON, OLTENIA 3 TV, OLTENIA TV, PARAMOUNT CHANNEL, PRO 2, PRO CINEMA, PRO TV, PRO X, PUBLIKA TV, RAPSODIA TV, REALITATEA PLUS, ROCK TV, RTS, TELE 2 DROBETA, TELE NOVA, TELEKOM SPORT 2, TELEKOM SPORT PLUS, TEZAUR TV, TNT, TRAVEL CHANNEL, TV 4, TVR INTERNAȚIONAL, TVR MOLDOVA, VALEA PRAHOVEI TV, VH 1, VH 1 CLASSIC, VIASAT HISTORY, ZENEBUTIK și patru programe din must carry: CREDO TV, CINETHRONIX, TELESTAR 1, BUCUREȘTI TV.

Constatarea numărului mare de televiziuni transmise ilegal s-a făcut însă nu la stația cap de rețea a companiei, ci în localitatea Izvoarele, la un abonat.

Atunci când inspectorul CNA a controlat sediul capului de rețea din Zimnicea, a constatat abateri mai mici: doar o televiziune fără aviz în analogic (N-Sat TV) și 17 programe fără aviz în digital (6 TV, ARCADIA WORLD HD, BOLLYWOOD HD, GALAXY TV, MEDIA SUD TV, OLTENIA 3 TV, OLTENIA TV, RAPSODIA TV, REALITATEA PLUS, RTS, TELE 2 DROBETA, TELE NOVA, TEZAUR TV, TVR MOLDOVA, VALEA PRAHOVEI TV și două programe din must-carry: CINETHRONIX și TELESTAR 1).

Abaterile au fost constatate la un control al inspectorului CNA, efectuat la data de 6 februarie 2019, la o sesizăre în care un cetățean susține că aproximativ 80% din grila Lidas Prod nu este autorizată și compania ar deține un sistem de întrerupătoare prin care angajații închid emisia televiziunilor distribuite ilegal în momentul controalelor.

Inspectorul CNA a confirmat existența unor fire cu întrerupător la intrarea în sediul capului de rețea Lidas Prod din Zimnicea și o încăpere încuiată cu lacătul care ar putea adăposti echipamentele suplimentare necesare distribuției unui număr atât de mare de televiziuni în plus.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – IANUARIE 2019