Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

CNA va putea interveni în conținutul audiovizual și CNC va colecta taxe din filmele distribuite pe Netflix și pe celelalte platforme online

Guvernul a adoptat în ședința din 4 octombrie o modificarea semnificativă a Legii Audiovizualului care include și conținutul video distribuit prin internet în competența sa, cu obligativitatea de notificare a serviciilor de acest gen și constituirea unui catalog oficial de furnizori de audiovizual prin internet dar și, în mai mică măsură, dar cu implicații financiare importante, OUG 39/2005 privind cinematografia unde permite alimentarea Fondului Cinematografic din taxe din distribuția de filme online, informează Media Expres.
cna-dc.jpg

Legea Audiovizualului este modificată și în alte privințe, se modifică și se adaugă noi definiții, sunt modificate prevederile privind publicitatea dar și competența CNA de a obliga televiziunile și cabliștii să distribuie, de exemplu, serviciile de recepție în limbaj mimico-gestual, notează Media Expres.

Noua lege are și prevederi care vor stârni controverse în mediul online, printre care și aceea că obligă Institutul National de Cercetare în Informatică (ICI) să transmită de urgență la cerere informațiile de identificare ale deținătorilor de siteuri .ro în vederea aplicării de măsuri și sancțiuni conform legii audiovizualului.

La capitolul Cinematografie, modificările aduse introduc, de exemplu, o colectarea lunară a unei contribuţii de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, și o contribuție de 4% din abonamentele lunare percepute de furnizorii de conținut la cerere, dar și obligația raportării lunare către Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a încasărilor din abonamentele la serviciile media audiovizuale online.

Colectarea și obligația raportării se aplică și Netflix etc., pentru veniturile realizate din România.

Actul normativ are titlul „Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia” și intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial după care va fi trimisă Parlamentului spre aprobare.

Textul integral al actului normativ așa cum a fost el publicat pe site-ul Guvernului în cursul zilei de 4 octombrie poate fi găsit AICI.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii