Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

CNA a sancționat trei televiziuni pentru nereguli în reflectarea crizei COVID 19

CNA a dat primele sancțiuni legate de subiectul COVID 19 după decretarea stării de urgență în România, doar trei somații, în vreme ce alte abateri legate de acest subiect pentru care au fost propuse inclusiv amenzi nu au întrunit numărul minim de 6 voturi, în ședința de luni, 13 aprilie, informează Media Expres.
 aboneaza-te
CNA

Ședința s-a desfășurat din nou cu participarea unora dintre membrii CNA în sala de consiliu din sediul instituției, în vreme ce alți membri CNA și reprezentanții televiziunilor vizate de monitorizările pe tema COVID 19 au fost în alte locații, fiind folosită aplicația Zoom pentru videoconferințe și transmisa Live pe YouTube, unde ședința poate fi urmărită AICI.

Audierile pe tema COVID 19 au început de săptămâna trecută, din 9 aprilie, Direcția de Monitorizare a CNA urmărind „modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual criza generată de noul coronavirus COVID 19”.

Au fost monitorizate emisiuni difuzate de Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Realitatea Plus și România TV, în perioada 8–16 martie, în interval orar 06.00 – 24.00, notează Media Expres.

De asemenea, Consiliul a analizat mai multe rapoarte de monitorizare întocmite ca urmare a reclamațiilor primite pentru anumite emisiuni difuzate în luna martie, în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de COVID 19, difuzate de Antena 1, Antena 3, B1 TV, București FM, Digi 24, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus și România TV.

Luni, 13 aprilie, Consiliul a aplicat câte o somație publică următoarele televiziuni:

Antena 3 pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64. alin. (1) lit. (a) la difuzarea emisiunii „Conspirații” , ediția din 14.03.2020 [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”];

B1 TV, deoarece, la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu” din 11 martie, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 40 alin. (5), potrivit cărora „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

România TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) în emisiunea „Punctul culminant” din 19.03.2020 și a dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) în emisiunea „Breaking News” din 25.03.2020.

CNA menționează într-un comunicat de presă difuzat marți, 14 aprilie, că pe acest subiect, membrii Consiliului au mai făcut propuneri de sancționare și pentru alte televiziuni la care au apreciat că nu au fost respectate integral prevederile legislației audiovizualului, dar niciuna dintre acestea nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a putea fi aprobate, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, discuțiile urmând a se relua într-o ședință viitoare.

otodată, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului publicitar aferent campaniei de promovare a produsului Kober, difuzat de televiziuni în perioada 9 – 15.03.2020, cu încălcarea art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii