Cautare
, Contributor

Opinii |
|

CNA s-a autolicențiat ca furnizor de conținut online

mihai_pavelescu.jpg
Bucătăria democrației originale din România este cu geamurile transparente de ceva vreme și nu mai surprinde pe nimeni paradoxurile pe care ea le pocnește ca floricelele de porumb de capacul ceaunului.

Așa a pocnit de capac și decizia membrilor CNA din 27 ianuarie de a transmite ședințele publice ale instituției online, pe site-ul www.cna.ro, începând cu 1 aprilie 2015, în numele transparentizării actului public de guvernare.

Decizia este, după părerea mea, una nocivă, vine pe fondul politizării excesive a activității membrilor CNA și este paradoxală, dacă nu ilegală, pentru că transformă autoritatea în furnizor de conținut, împotriva definiției și atribuțiilor sale conferite prin Legea audiovizualului.

Votul demonstrează confuzia celor care l-au cerut, al celor care l-au dat, dar și fundătura în care audiovizualul românesc a intrat ca efect al unei legi a audiovizualului depășite de realitate, care pune pe primul plan interesele politicienilor și ale televiziunilor, dar nu și ale publicului.

Votul din 27 ianuarie la care s-a exprimat împotrivă doar membrul CNA Radu Călin Cristea – printre altele pentru motivele că transmisia pune probleme de copyright și de securizare – a fost provocat de acțiunea unui alt membru al CNA, Valentin Jucan, care a montat o cameră de filmat în sala de ședințe pe propriul laptop și a început să transmită ședința autorității de reglementare în audiovizual pe internet, live, folosind conexiunea publică din sala de ședințe și având ca punct de acces online un link postat pe pagina sa de Facebook.

Inițiativa lui Valentin Jucan – promovat în CNA de PDL, aripa Udrea – a fost determinată de o echipă de presiune având-o ca vârf de lance pe fosta membră a Consiliului, Narcisa Iorga, numită în CNA de Traian Băsescu, și un grup de persoane structurate în jurul blogului acesteia și pe pagina sa de Facebook, mă refer la persoanele ce-i postează comentarii favorabile.

Narcisa Iorga l-a luat la țintă pe Radu Călin Cristea – care a fost reconfirmat de Guvernul lui Victor Ponta în funcția de membru al CNA în decembrie 2014 – postând ritos, pe Facebook, în plină transmisie live a ședinței CNA, următorul text: „(…) Radu Călin Cristea pretinde să-i fie protejată imaginea publică în timpul ședințelor publice ale autorității publice CNA. Special am folosit repetiția. Nu vrea să se vadă în transmiterea ședințelor online.“

Potrivit legii, CNA este garantul interesului publicului în audiovizual și ședințele sale sunt publice. Cutuma a făcut ca până în prezent ziariștii, dar și orice persoană interesată, să aibă acces neîngrădit la ședințele instituției și suma relatărilor din presă de la ședințele Consiliului reflectă corect și coerent activitatea, derapajele sau succesele instituției.

În cel mai rău caz, CNA ar trebui să anunțe o licitație publică pentru achiziția de servicii de retransmisie video în mediul online la care să invite companiile din mediul privat care au ca obiect de activitate furnizarea de servicii video și nu să voteze, practic, autolicențierea sa ca „furnizor de servicii video publice online”.

În calitate mea de „parte interesată”, ca ziarist care participă la ședințele CNA, consider că transformarea instituției publice chemată să judece derapajele din audiovizual într-un furnizor de conținut, fie el și online, va sfârși prin a oferi o imagine controlată și subiectivă asupra realității, nu face parte din definiția instituției, încalcă separația puterilor în stat, este incompatibilă cu statutul său de autoritate, este anticoncurențială față de furnizorii de conținut video din mediul privat și generează în consecință o gravă distorsiune a industriei audiovizualului din România.

Mihai Pavelescu este editorul Media Expres.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii