
Ca într-un scenariu de film japonez de categorie B cu robo-gheișa creată pentru plăcerea bărbaților dar care taie la final capul clientului, tot așa și CNA a devenit la 27 octombrie (din nou) un robot care, în loc să apere interesul publicului în audiovizual, ține cont doar de o agendă proprie obscură, încălcându-și menirea, principiul must-carry și legea audiovizualului.
Agenda este obscură și greu de fixat în cuvinte, pentru că este construită din suma părerilor personale și subiective ale membrilor din care este format Consiliul – în acest caz concret membrii prezenți în ședința din 27 octombrie, Dorina Rusu, Monica Gubernat, Florin Gabrea, Lorand Turos, Vasile Buda, Călin Cristea, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu.
Dar ce s-a întâmplat la 27 octombrie?
Tot feluri de lucruri. Un cetățean din Pitești a reclamat RCS & RDS în mod repetat, de la începutul anului, pentru că nu respectă în grila digitală obligația de retransmisie a televiziunilor din pachetul must-carry, conform legii audiovizualului. Inspecția CNA a confirmat că cetățeanul are dreptate, ba mai mult, RCS nu respecta în martie 2015 nici grila din analogic.
Un reprezentant RCS a arătat că ultima grilă digitală este aprobată din aprilie 2014, pentru Pitești, și aceasta este respectată. Deși neexprimată de niciunul din membrii prezenți în ședință, CNA a fost pus în fața evidenței că tolerează funcționarea ilegală a RCS & RDS la Pitești, cu o grilă digitală neactualizată potrivit legii audiovizualului, conform listei must-carry din 2015.
„Ce-i răspundem omului?”, a întrebat președintele de ședință, Dorina Rusu, privind la reprezentantul RCS. „Dacă e urgent, depunem cererea de grilă digitală pentru Pitești până vineri”, a răspuns reprezentantul companiei. „Se rezolvă”. Pentru cine nu știe, acest „se rezolvă” vine cu doar trei luni înainte ca CNA să aprobe următoarea listă must-carry, pentru anul 2016.
Doar atât s-a întâmplat la 27 octombrie la CNA?
S-au mai întâmplat lucruri de tot felul. Printre altele, România TV a încălcat regimul publicității la TV și după două ședințe și cinci ture de vot televiziunea a scăpat nesancționată pentru că membrii CNA nu au putut să se pună de acord cu privire la articolele pe care le-a încălcat și la suma cu care trebuie amendat radiodifuzorul.
Membrul CNA Monica Gubernat a spus că ea nu votează decât exclusiv pentru încălcarea regimului publicității, în vreme ce Dorina Rusu și alți membri ai CNA au propus amenzi diferite și, pe lângă abateri de la regimul publicității, au vrut să amendeze și alte abateri. Mai precis denigrarea de către România TV a soției președintelui Iohannis, cel care a propus-o pe Rusu ca membru CNA.
Roboții industriali care nu mai sudează tabla la autoturismele Dacia în fabrica de la Mioveni ci își sudează propriile brațele de tavan, roboții menajeri care nu mai aspiră covorul ci își pulverizează praful din burduf pe pereți, roboții de bucătărie care nu mai mărunțesc legumele pentru salată, ci taie frunze la câini, roboții ineficienți și inutili ar trebui cu toții scoși din priză și duși la reciclat.
MIHAI PAVELESCU ESTE EDITOR MEDIA EXPRES
ZIARELE NAȚIONALE CU CELE MAI MARI VENITURI DIN PUBLICITATE (9 LUNI 2015)