FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul de modificare a Deciziei CNA nr.72/2012 a fost propus de Gabriel Tufeanu, care a propus împachetarea pe genuri a programelor – în funcție de categoria tematică și alocarea pe canale a posturile de după cele de televiziune, „în ordinea în care doresc dânșii – numai să fie grupate”.

Tufeanu a spus că după dezbaterea publică a modificării, aceasta va putea fi implementată înainte de aplicarea regulii must-carry de anul viitor (februarie 2017).

Monica Gubernat, membru CNA, a propus stabilirea de către cabliști a unor criterii transparente dar această modificare nu a fost votată.

Gabriel Tufeanu a mai spus că televiziunile regionale și locale ar putea, de asemenea, să fie în pachete separate față de televiziunile naționale.

Radu Herjeu a spus că pe lângă categoria tematică și limba ar trebui să fie unul dintre criterii, dar Valentin Jucan a spus că dacă licențiem TV de limba maghiară sunt date în România „îl excludem pe criteriul limbii”, ceea ce nu e de dorit.

„În pachetele tematice prioritate au posturile licențiate în România”, a mai propus Tufeanu, dar nici această propunere de modificare nu a fost votată.

„Radiodifuzorii străini vor contesta decizia deoarece ei vin să concureze pe o piață unică”, a spus Constantin Dincă, șeful departamentului Reglementare din CNA. Există în Franța ceva similar dar nu pe criteriul limbii. De asemenea, ce facem atunci când sunt mai multe versiuni lingvistice la același canal?”

Dincă a mai spus că distribuitorii în Franța primesc de fapt o sugestie, nu este articol de lege, să stabilească un criteriu transparent după care să le grupeze cu informarea radiodifuzorilor. De exemplu audiența, tradiția (primul venit).

Dorina Rusu este singurul membru CNA prezent care s-a opus prevederii spunând că „este un intervenționism care nu-și are rostul”.

La ședința CNA au mai participat: Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

VEZI INVESTIȚIILE PUBLICITARE ÎN ONLINE (IANUARIE – NOIEMBRIE 2016)