FacebookTwitterLinkedIn

Decizia de control a fost luată în ședința autorității în audiovizual din 2 martie a.c., după ce au fost prezentate rapoartele Direcției Control Digitalizare privind grilele companiilor Akta Tekecom, UPC România, RCS & RDS, Next Gen Comunnications, Telekom România Comunnications, Digital Cable Systems, după mai multe controale efectuate de către inspectorii teritoriali până la sfârșitul lunii septembrie 2016.

Controalele nu au mai putut fi folosite pentru sancționarea cabliștilor deoarece lista must-carry de anul trecut a fost înlocuită cu lista pe 2017, dar în ședința publică au fost identificate probleme la mai toate companiile controlate.

De exemplu, UPC a avut „probleme în digital la respectarea must-carry”, RCS & RDS a avut „greutăți” în a transmite programele must-carry din coada listei – Alfa Omega, Credo, Estrada și Telestar – tot în digital, iar NexGen, compania de cablu a Telekom, din 21 de controale a avut un raport cu programe cu acorduri de retransmisie expirate.

În cazul Telekom, din 39 de controale 11 raporate au identificat acorduri expirate sau programe retransmise în plus față de grila aprobată, iar în cazul Digital Cable Systems, compania care deține rețeaua Akta, au fost identificate rețele în care nu erau retransmise programele din must-carry TV5 și TVR3, cât și acorduri de retransmisie expirate.

Perioada în care se vor face inspecțiile nu a fost precizată în ședința publică, singurul reper fiind „în perioada următoare, de când inspectorii vor primi înștiințarea”.

Monica Gubernat, membru CNA, a solicitat expres în ședința publică inspectorilor să verifice distribuția prin cablu a televiziunilor regionale și locale, pentru fiecare județ.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR LA NIVEL URBAN – FEBRUARIE 2017