Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

CNA a avizat favorabil modificarea legii audiovizualului pentru demiterea președintelui Consiliului

CNA a avizat favorabil o propunere legislativă de modificare a art. 20 din legea audiovizualului privind modificarea art. 20 care va stabili, printre altele, demiterea din funcție a președintelui CNA în cazul respingerii raportului de activitate al instituției în Parlament, informează Media Expres.
cna-dc.jpg

Răsvan Popescu, președintele de ședință al CNA din 7 aprilie, a spus că a intervenit un document nou cu regim FF urgent, document transmis pe 5 de la Cabinetul Premierului și primit pe 6 aprilie conform numărului de înregistrare al CNA, nefiind adus la cunoștința sa în calitate de președinte de ședință.

Popescu a propus suplimentarea ordinii de zi, membrii CNA prezenți votând în unanimitate pentru introducerea acestui punct pe ordinea de zi.

Propunerea de modificare a art. 20 din legea audiovizualului privind depunerea raportului de activitate al CNA și discutarea acestuia în Parlament menționează că în cazul respingerii Raportului anual al CNA de către Parlament, faptul atrage demiterea din funcție a Președintelui CNA.

De asemenea, fostul președinte demis nu mai poate fi ales până la expirarea mandatului său în CNA și Parlamentul numește un nou președinte conform art. 14 din Legea audiovizualului, la propunerea membrilor CNA. Art. 14 stabilește și faptul că mandatul președintelui este de 6 ani.

Vasile Buda a spus că dacă fostul președinte demis nu mai poate fi ales asta înseamnă că și Consiliul este pedepsit, „Parlamentul îi spune pe-ăla nu, pe-ăla nu…” Punctul 6 trebuie eliminat, a mai spus Buda, pentru că încalcă dreptul persoanei de a alege și de a fi ales.

Răsvan Popescu a supus la vot susținerea proiectului de modificare a legii, cu observații. Avizul favorabil a fost votat în unanimitate de membrii CNA prezenți la ședință.

Vasile Buda a propus în continuare eliminarea punctului 6 din propunerea de modificarea a art. 20 din legea audiovizualului. Buda a folosit ca „opinie motivantă” faptul că art. 6 nu aduce o îmbunătățire a situației, îngrădește dreptul membrilor CNA de a alege un membru și nu se poate decade o persoană din dreptul constituțional de a alege și de a fi ales. Observația a fost adoptată de membrii CNA în unanimitate.

Valentin Jucan a spus că pentru concordanța actului normativ cu reglementările privind durata mandatului președintelui CNA trebuie să propună modificarea art. 14 (1) din legea audiovizualului în sensul că mandatul de președinte al consiliului se exercită pe perioada mandatului de membru și nu pe durata a 6 ani, așa cum este în prezent. „În situația în care un membru al consiliului este ales președinte după exercitarea de exemplu a doi ani din mandat, se observă imposibilitatea aplicării art. 14 în forma actuală, respectivul mandat neputând avea un termen de 6 ani”. Membrii CNA prezenți la ședință au votat în unanimitate propunerea de observație.

Monica Gubernat a completat că mandatul de 6 ani nu era aplicabil nici în prezent pentru că președintele CNA nu era ales niciodată în ziua numirii sale în CNA.

La ședința condusă de Răsvan Popescu au participat Răsvan Popescu (președinte de ședință), Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Viorel Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL Știrbu Gigel-Sorinel și senatorul PSD Georgică Severin, Senatul este cameră decizională și Camera Deputaților ca primă Cameră sesizată are termenul de 45 zile pentru adoptare. Data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final este 15.05.2015.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii