Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

CNA a avizat favorabil ajutorul de stat în audiovizual

CNA a avizat din nou, favorabil, în ședința din 11 iunie, cu șase voturi „pentru” și trei „împotrivă”, Ordonanța Guvernului care instituie ajutorul de stat pentru audiovizual și solicitarea Ministrului Societății Informaționale ca CNA să elaboreze caietul de sarcini pentru ajutorul de stat pentru audiovizual, infomrează Media Expres.
CNA

Nicolae Conea, consilier pentru afaceri europene în Ministerul Finanțelor a explicat în fața CNA că proiectul de act normativ, care inițial prevedea înființarea fondului audiovizual, a fost modificat pentru că finanțarea anumitor emisiuni TV are toate elementele pentru a fi ajutor de stat: includ un transfer de resurse de la stat, crează un avantaj economic pentru intreprinderile din audiovizual, măsura este selectivă doar pentru un sector și mai mult, are selectivitate și în interiorul sectorului audiovizualului și există un efect asupra concurenței și comerțului între statele membre.

„Pe piața din România activează și alte televiziuni decât cele românești. De aceea, este necesară elaborarea unei scheme de ajutor de stat. Trebuie stabilit clar obiectivul urmărit. Criteriile de eligibilitate. Categoria cheltuielilor care sunt eligibilie. Care este bugetul schemei, perioada de derulare, perioada în care se pot face plăți, estimat numărul de beneficiari. Mecanismul de monitorizare și de control. Mecanism de recuperare dacă a fost utilizat abuzit sau nu s-au îndeplinit criteriile”, a mai spus Nicolae Conea. De asemenea, el a precizat că pe această schemă va exista și un aviz al Consiliului Concurenței, care asigură și consultanță pentru elaborarea schemelor de ajutor de stat.

CNA a primit la 11 iunie o nouă adresa din partea Ministrului pentru Societatea Informațională care a inclus solicitarea ca procedurile și normele privind ajutorul de stat să fie elaborate de CNA. MSI va promova normele într-o hotărâre de Guvern.

Radu Herjeu, membru CNA, a spus că este o problemă legală, ordonanța nu mai are legătură cu ce s-a propus. „Cum a mers OUG ieri în Guvern fără avizul CNA? Este o nelămurire juridică. De ce Guvernul a considerat să folosească ajutorul de stat? În trei variante de OUG nu s-a pomenit nimic de acest ajutor de stat”. Radu Herjeu a votat împotriva acordării avizului.

Reprentanții MSI au spus că jumătate din actul normativ, referitor la digitalizare, a rămas neschimbat, iar la titlul doi s-a păstrat obiectul, scopul. Guvernul a hotărât o altă formă de finanțare pentru atingerea scopului propus.

Dorina Rusu, membru CNA, a considerat că „ajutorul de stat este anti-economie de piață, anti-capitalism” și a votat împotriva avizului.

Reprezentanții MSI au mai explicat că la aprobarea ordonanței „nu s-a căzut de acord asupra componenței pentru consiliul care administra fondul audiovizual. La Ministerul Justiției, ultimul avizator, au fost opoziții pentru că nu am stabilit criteriile clare ale comisiei, componența. Ultimul avizator a spus că forma supusă aprobării nu poate fi aprobată.

Florin Gabrea, cel de-al treilea membtu al CNA care a votat împotriva avizării ajutorului de stat pentru audiovizual, a spus printre altele că „de trei ori nu s-a ținut seama de argumentele CNA. Este indicat ca televiziunile și mass media să primească ajutoare. O singură condiție este însă esențială, că nu va depinde de cantitatea de bani ci de actul de voință al televiziunilor de a face lucrurile așa cum trebue. Ni se face o reverență, ni se spune suma, cam cum ar treubi să fie prinsă alocarea într-o Hotărâre de Guvern. Iar esența ajutorului și atribuirii cade în sarcina CNA. Mărturisesc că noi nu avem niciun fel de garanție că propunerile noastre vor rămâne în Hotărârea de Guvern.

Membrii CNA care au votat „pentru” au fost Lorand Turos, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii