FacebookTwitterLinkedIn

Art. 50 alin. (1) prevede că furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie și art. 58 alin. (1) că difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Într-o adresă din luna august către CNA directorul general TV Sud Est, Adrian Neagu, a explicat că societatea deține o licență prin satelit pentru Est TV, care folosește pentru difuzare serviciile SES ASTRA SA, televiziunea fiind transmisă prin internet (IP) de la studiourile din Râmnicu-Sărat la teleportul din Luxembourg (Betzdorf), aparținând SES, care realizează uplinkul către satelit, notează Media Expres.

În prima parte a anului 2019 compania a avut probleme tehnice cu transmisia IP către Luxembourg și a fost folosită o soluție de back-up de tip IP multicast implementată de TV Sat 2002 ca să funcționeze în paralel cu soluția SES.

Procedura de emisie a fost identică pentru cealaltă licență pe care TV Sud Est o deține pentru televiziunea TVSudEst, dar pentru care deține trei licențe: de cablu, prin satelit și digitală.
Prezentarea emisiei prin IP drept o soluție tehnică pentru satelit nu a convins CNA că Est TV emite prin internet (digital) fără licență.

Adrian Neagu a declarat pentru Media Expres că legea românească este anacronică și discriminează televiziunile naționale care trebuie să abiă trei licențe, chiar și pentru HD trebuie licență separată, în vreme ce orice televiziune internațională vine doar cu licență prin satelit și emite prin cablu fără să fie amendate de CNA. Adrian Neagu susține că a avut de ales să întrerupă emisia sau să găsească o soluție pentru continuarea programului. Problema a apărut în iulie, au venit concediile, a făcut dosarul de licență prin cablu pentru Est TV dar nu au mai reușit să-l depună la CNA pentru a fi discutat înaintea sesizării de emisie ilegală potrivit legii românești.

„Legea audiovizualului trebuia modificată ani de zile, le-am explicat că trebuie o singură licență, pentru emisia în România și / sau internațional, bazată pe conținutul de programe, indiferent cum se distribuie tehnic prin satelit, cablu, internet, digital terestru sau în ce format – SD, HD, 4K etc.”, a conchis Adrian Neagu.