FacebookTwitterLinkedIn

Informațiile false despre Rege au fost difuzate în emisiunile „România de poveste” și „Breaking News” pe 9 și 10 ianuarie 2016.

Amenda a fost propusă de Dorina Rusu, membru CNA, și votată în unanimitate, după ce anterior alte două propuneri cu amenzi de 30.000 și 15.000 de lei nu au întrunit numărul de minim 6 voturi pentru a fi aprobate.

Radu Călin Cristea a spus că emisiunile despre Regele Mihai au conținut o cascadă de manipulări ale opiniei publice prin difuzarea de informații false.

Radu Călin Cristea: „În discuția cu D-na Roxana Niculescu (reprezentanta România TV la CNA, n.red.) am descoperit vreo 15 asemenea situații. Cel mai grav este că pe burtiera radiodifuzorului au apărut informații că Regele Mihai a murit, că e scandal pe averea regelui. S-a redresat pe parcurs, dar este o dezinformare foarte dură și o stare de emotivitate negativă neavenită față de regaliști sau neregaliști”.

Cristea a spus că au fost încălcate art. 3 alin 2 din lege privind informarea corectă, de asemenea articolele din Codul audiovizualului 40 alin 1 cu (2) și art. 67.

„Faptul că se afișează ceva ce nu corespunde încalcă 65 alin c. Titlul era «Moartea regelui, ce se ascunde», pe teren reporterița spune indirect că nu a murit”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA și președintele ședinței.

„Regele e mort scrie pe burtieră și regele e viu spun reporterii”, a mai spus Radu Călin Cristea, care inițial a propus o amendă de 30.000 de lei.

Un alt membru CNA, Radu Herjeu, a propus o amendă de 15.000 de lei pentru cele două cazuri aflate în discuție.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR CUPRINSE ÎN SISTEMUL MUST CARRY 2016

Radu Herjeu a spus că în două emisiuni „România te vede” și „Ediție specială”, din 1 și 3 octombrie 2015, radiodifuzorul i-a adus acuzații grave copreședintelui PNL Alina Gorghiu, pe burtieră scriind „Cum a ajutat Gorghiu un mafiot băsist să câștige milioane”. Moderatorul Corpoș a spus același lucru. „Dacă asistăm la toată emisiunea aflăm că Gorghiu a lipsit de la proces dar nu a existat nicio dovadă că absența sa de la proces l-ar fi avantajat pe cel acuzat”.

La ședința CNA și la votul pentru această amendă au participat vicepreședintele CNA Răsvan Popescu și membrii CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

Deși prezent în CNA la 26 ianuarie, Lorand Turos nu a participat la discutarea și la votul acestui punct de pe ordinea de zi.