Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

CNA a amendat Lidas Prod cu 30.000 de lei, România TV cu 10.000 de lei și a interzis difuzarea reclamei „ProFecund” pentru fertilitatea cuplurilor

Consiliul Național al Audiovizualului a amendat Lidas Prod cu 30.000 de lei pentru transmisia de programe fără avize și lipsa din grilă a televiziunilor cu avize, România TV cu 10.000 de lei pentru mai multe abateri la știri și a interzis difuzarea reclamei „ProFecund” care promite fertilitatea cuplurilor, în ședința publică din 3 septembrie 2020, informează Media Expres.
CNA

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, constatând încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu amendă de 30.000 de lei societatea Lidas Prod SRL pentru localităţile Văcăreni, Peceneaga, Zebil (Tulcea), Ghizdaru, Chiriacu, Stăneşti şi Gostinu (Giurgiu), în baza art. 74 alin. (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Discuția asupra acestui caz a fost destul de aprinsă, Radu Herjeu, membru CNA propunând inițial retragerea avizelor pentru această companie cu care autoritatea a avut și în trecut numeroase încercări de a o face să respecte legislație. „Degeaba le ridicăm avizele pentru că vor transmite apoi fără aviz, amenzile nu și le plătesc, zic că sunt singurul operator din localitate și reiau transmisia”, au fost de acord membrii CNA, notează Media Expres.

La amenda de 10.000 de lei pentru România TV, CNA a reținut încălcarea legii la știrile având ca titluri „Infectări în showbizz, vedete care stau cu sufletul la gură; Ultima oră: Încă două vedete confirmate cu coronavirus; Surse: Cosmin Selesi și Adriana Trandafir, infectați cu Coronavirus”, din cadrul emisiunilor „Breaking news” de la ora 17.00, „Știrile România TV” de la ora 18.00 din 18 iunie 2020 şi, respectiv, „Candidat la primăria Constanța, acuzat de legături cu MAFIA; Nicoleta Ploscaru, filmată la petrecerea unui temut interlop”, din ediţiile din 21 august 2020 ale emisiunii informative „Știrile România TV”.

Potrivit comunicatului CNA difuzat după ședință, televiziunea a încălcat dispoziţiile art. 3 alin (2) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 şi prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Pentru emisiunea „Știrile România TV” din 21 august 2020 CNA a reținut şi nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (3) din Cod.

De asemenea, constatând încălcări ale dispozițiilor art. 120 alin. (1) și (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor difuzate la TV pentru promovarea produsului „ProFecund”, care promite că tratează infertilitatea cuplurilor. Raportul de monitorizare care a stat la baza deciziei a inclus patru variante difuzate de posturile de televiziune în perioada 27 iulie – 02 august 2020.

CNA a mai somat public Realitatea Plus, deoarece în cadrul emisiunilor „Prime Time News” şi „Plus Matinal” din 11 şi 12 august 2020 a difuzat o știre însoțită de un reportaj, realizat în comuna Orbeasca de Sus – județul Teleorman, fără să respecte art. 139 din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică următoarelor societăţi:

– Publis Dorna Style SRL pentru postul Vocea Bucovinei (Câmpulung Moldovenesc) şi Radio Dorna SRL pentru Radio Dorna (Vatra Dornei) deoarece nu au respectat dispoziţiile art. 2 şi nici pe cele ale art. 2ˆ1 din Decizia nr. 412/2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune;

– Real VBS Media SRL pentru postul Mesagerul FM (Bacău) pentru emisiunea „Politica în Bacău” difuzată în data de 23.07.2020 şi societăţii Date Advertising SRL pentru postul Olt TV (Slatina) pentru emisiunea „De la stânga la dreapta” din 04.08.2020. Radiodifuzorii nu au respectat dispoziţiile art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii