FacebookTwitterLinkedIn

În lunile septembrie 2013 și ianuarie 2014 CNA a constatat că în cadrul videoclipului artistei Andra, „Inevitabil va fi bine”, se observă produsele pentru: vopseaua pentru păr „Garnier”, băutura „Free Way Cola” și cafeaua solubilă „La festa”, iar în videoclipul trupei Vunk, „Aşa, şi”, apar mărcile sau produsele: „Myke’s Pub”, „Med Life”, „Jaz Music Barr” şi „Heineken”.

Clipurile au fost difuzate  MTV, UTV, Kiss Tv şi Music Channel, fără a fi titrată menţiunea „PP” (Plasare de Produse), în vreme ce UTV le-a blurat – potrivit monitorizării.

Decizia de intrare în legalitate a fost luată la inițiativa Cristinei Trepcea, susținută prin zece voturi (Christian Mititelu a votat împotrivă).

În motivarea deciziei, CNA a aplicat articolul 31(4,5) din Legea Audiovizualului care interzice plasarea de produse, dar prevede unele excepţii (la filme, seriale și emisiuni). Alineatele 4 și 5 stipulează:

(4) Programele care conţin plasare de produse trebuie să îndeplinească cumulativ cel puţin următoarele condiţii: a) conţinutul şi, în cazul serviciilor de programe de televiziune, intervalul orar afectat acestora să nu fie în nicio situaţie influenţat într-un mod care să afecteze responsabilitatea şi independenţa editorială a furnizorului de servicii media audiovizuale; b) să nu încurajeze în mod direct cumpărarea sau închirierea de produse ori servicii, mai ales prin menţiuni exprese cu caracter promoţional la produsele sau serviciile respective; c) să nu scoată în evidenţă în mod exagerat produsele în cauză.

(5) Programele în care sunt inserate plasări de produse trebuie să cuprindă informaţii clare privind existenţa acestora, fiind identificate corespunzător atât la început, cât şi la sfârşit, precum şi la reluarea după o pauză.