Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

CNA a ridicat licența de emisie a televiziunii Taraf TV

honorius-silviu-prigoana.jpg
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a respins prelungirea de licență pentru televiziunea Taraf Tv, a amendat televiziunea cu 15.000 de lei și a decis intrarea în legalitate (altfel spus, interzicerea difuzării, n.red.) în privința unor videoclipuri de manele, considerate de Consiliu ca fiind vulgare și difuzate la o oră nepotrivită pentru protecția minorilor, informează Media Expres.

Prelungirea licenței a fost susținută de cinci membri CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu), ceilalți patru prezenți la ședință, votand împotrivă (Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Călin Cristea).

Amenda de 15.000 de lei și decizia de intrare în legalitate a videoclipurilor de manele a fost propusă de președintele CNA, Laura Georgescu, și a primit șase voturi (Gabrea, Iorga, Buda, Georgescu, Mititelu, Popescu).

Taraf TV este o televiziune controlată de familia Prigoană care a primit licență în ianuarie 2005 și a început să emită oficial la 15 februarie în același an.

Taraf TV face parte din televiziunile obligatorii la retransmisie și a înregistrat anul trecut o audiență medie anuală de 0,1384 care o clasează pe locul 11 în topul ARMA întocmit pentru aplicarea regulii must-carry.

Potrivit site-ului CNA, deţinătoarea licenţei audiovizuale este societatea REAL TOP MEDIA TV SRL, ai cărei asociaţi sunt: Prigoană Silvius – 30%, Prigoană Honorius Adrian – 30%, Gărduş Rareş Alexandru – 20%, Mihalache Dumitru – 10% şi Minea Gheorghe – 10%.

Georgescu a explicat că amenda nu este inutilă, având în vedere că televiziunea mai emite două săptămâni până în ziua în care îi va expira licența. Ea a adăugat că societatea poate contesta decizia CNA de respingere a prelungirii licenței.

Decizia de intrare in legalitate va fi de asmenea trimisă către toate televiziunile care difuzează manele. De asemenea, Consiliul va face o clasificare a manelelor potrivit criteriilor pentru protecția minorilor și va atașa deciziei o listă cu piesele și casa de producție astfel încât televiziunile să se poată conforma și să le difuzeze, potrivit legislației privind protecția minorilor, la ora potrivită.

Narcisa Iorga a făcut, inițial, propunerea de intrare în legalitate si a invocat articolele 19 și 18(d) din Cod. Ea a spus că videoclipurile incriminate conțin scene de mimare a actului sexual, limbaj și comportament obscen.

Totodată, la propunerea Cristinei Trepcea, televiziunile nelicențiate în România dar care difuzează manele (a dat exemplul Balkanika Music Television), vor fi monitorizate. Ea a considerat că exista un fel de concurență neloială între acestea și cele românești, având în vedere că se luptă pentru acceași „felie” de publicitate, încasazează bani prin sms-urile de la telespectatori, însă numai cele din România sunt sancționate pentru greșeli. CNA va sesiza organismele de reglementare în audiovizual din țările care au licențiat televiziunile respective.

Narcisa Iorga a amintit cu această ocazie că Mynele Tv difuzează spoturi publicitare pentru convorbiri telefonice erotice, ceea ce este interzis de Lege.

Pentru sancționarea obscenității videoclipurilor, Călin Cristea a propus o amendă de 100.000 de lei dar care a întrunit doar trei voturi (Gubernat, Trepcea, Cristea).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii