Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

CNA a amendat cu 50.000 de lei firmele Teleson și Bloomstation pentru retransmisie fără aviz

cna-dc.jpg
Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat societăţile de cablu Bloomstation şi Teleson cu câte 50.000 de lei din cauza faptului că retransmit 57 de televiziuni, fără aviz, în saloanele Spitalului Judeţean Mureş din Târgu Mureș, informează Media Expres.

Semnatarul sesizării primite de CNA a reclamat existența unui serviciu de distribuție de programe de televiziune în interiorul Spitalului Județean Mureș, serviciu oferit de societatea Bloomstation, care printr-un sistem de taxare de 25 lei pe zi pe salon, asigură în secția de pediatrie, contra-cost, vizionarea de programe de desene animate.

Potrivit verificării CNA, retransmisia este oferită Spitalului Județean Mureș, în circuit închis, de către SC Bloomstation (cu sediu în Cluj Napoca), societate care nu deține niciun aviz de retransmisie sau licență audiovizuală.

Bloomstation asigură distribuția televiziunilor în incinta spitalului, preluând programele în baza unui contract de retransmisie de la firma Teleson (cu sediul și stația cap rețea în Sighișoara).

În raportul CNA de inspecție este explicată procedura, din punct de vedere tehnic, astfel: „Teleson transportă semnal CATV prin fibra optică din Sighișoara la SC Vesatel SRL din Reghin, tranzitând Tg.Mureș. În Tg.Mureș, printr-un nod optic, Bloomstation recepționează în urma filtrării, 57 de programe tv, pe care le retransmite apoi în saloanele Spitalului Județean Mureș, în baza unui contract de distribuție semnat cu conducerea spitalului. Pacienții spitalului introduc bancnotele în valoare de 25 de lei într-un aparat automat, tastează numărul televizorului din salon și, pentru 24 ore, acesta transmite cele 57 de programe, pe care pacienții au posibilitatea de a le selecta cu ajutorul unei telecomenzi”.

Potrivit aceluiași raport, pe holurile spitalului sunt afișate instrucțiunile de accesare a programelor tv, iar din cele 57 de televiziuni în format digital, trei sunt de desene animate. De asemenea, în interiorul Spitalului Județean Mureș „sunt câteva sute de televizoare”.

Conform CNA, societatea Bloomstation a fost amendată cu 7.000 lei de ANCOM Cluj, în 2013, tocmai pentru funcționare neautorizată.

Reprezentanţii CNA au spus că l-au contactat telefonic pe directorul firmei Bloomstation, Peter Torok, solicitându-i informații de ordin tehnic și administrativ, pe care el a refuzat să le ofere.

Reprezentanţii CNA au spus că au solicitat Bloomstation contractul încheiat cu Teleson, contractul încheiat cu conducerea Spitalului Județean Mureș, grila de programe pe care o retransmite și numărul de televizoare care funcționează în acest sistem la spitalul județean Mureş, însă Peter Torok a afirmat că nu poate furniza aceste date fără acordul patronului. Ulterior, el nu a mai răspuns la telefon.

Propunerea de amendare cu 50.000 de lei a fost făcută de Lorand Turos, pentru încălcarea articolului 74(1) din Legea audiovizalului: „Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”. Turos a spus că Teleson distribuie programe tv în Târgu-Mureş, unde nu are aviz, iar Bloomstation distribuie programe tv în spital fără aviz, argumentând propunerea făcută.

Sancționarea celor două societăți a fost votată în unanimitate: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Călin Cristea.

Potrivit datelor depuse la CNA, asociaţii societăţii Teleson SRL sunt Petru Başa (55%) şi Adrian Dragoş Mărgescu (45%).

Acţionarii Bloomstation SRL sunt: societatea Invertia Casa SRL (50%) şi Daniel Martinez Ribelles, cetăţean spaniol (50%), potrivit datelor depuse la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Bloomstation are sediul în Cluj-Napoca, a fost înfiinţată în 2009 şi are ca obiect principal de activitate „închiriere şi leasing cu alte bunuri personale şi gospodăreşti” şi ca activitate suplimentară „echipament electronic de uz gospodăresc etc”. Administratorul societăţii Bloomstation este Jairo Nuez Rubio, de cetăţenie spaniolă.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Invertia Casa SRL are acelaşi cod unic de înregistrare (CUI) cu o altă societate, respectiv Bloomstrike SRL.

Asociaţii Bloomstrike SRL sunt Natalia Nuez Rubio, de cetăţenie spaniolă (37,5%) şi Jairo Nuez Rubio (62,5%). Acesta din urmă este şi administrator al societăţii Bloomstrike SRL, care are ca obiect de activitate „consultanţă pentru afaceri şi management”. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii