Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

CMS – Euromoney: Piața de M&A din România a fost de 1,98 miliarde de euro, în 2016

Piața de M&A din România s-a redus cu aproape 57%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând până la aproape 1,98 de miliarde de euro, potrivit studiului „Emerging Europe M&A Report 2016/17”, realizat de rețeaua de avocatură CMS și compania de consultanță Euromoney.
Horea-Popescu-CMS-mic

Numărul de tranzacții a urcat cu 14%, față de anul precedent, până la 136, față de cele 119, potrivit CMS-Euromoney.

Una dintre cele mai interesante caracteristici a pieței de M&A din România din 2016 este că această activitate a fost intensă în mai multe domenii, de la servicii financiare, bunuri de larg consum, telecomunicații și IT, precum și automotive”, a spus Horea Popescu (foto), Partner al CMS România.

Cea mai mare tranzacție a fost însă din retail, cea prin care Mid Europa Partners a achiziționat Profi cu 533 de milioane de euro.

Tranzacția medie pentru anul trecut reiese de 14,54 de milioane de euro, cu aproape 44% sub cea din anul precedent.

Cea mai puternică piață de M&A din regiune a fost a Cehiei, cu o valoare de 8,7 miliarde de euro, la 202 de tranzacții, având cel mai bun an din ultimul deceniu.

Una dintre lecțiile anului trecut este că schimbările politice nu întrerup, neapărat, activitatea – investitorii doresc și sunt pregătiți să finalizeze tranzacții, odată ce perspectivele se clarifică, se subliniază în studiul „Emerging Europe M&A Report 2016/17”.

Deloitte: valoarea pieței de M&A este de 3,4-4 miliarde de euro

Când au calculat piața de M&A, consultanții CMS-Euromoney nu au luat în calcul două dintre cele mai mari tranzacții de anul trecut.

Chinezii de la CEFC achiziționează pachetul majoritar al Petromidia și Rompetrol

Una dintre acestea este tranzacția prin care KazMunayGas, acționarul majoritar al Rompetrol Well Services, a vândut 51% din acțiunile KMG International NV (fostul Rompetrol) conglomeratului chinezesc CEFC. Consultanții CMS-Euromoney au contabilizat KMGI-CEFC pe anul anterior.

Infuzie chinezească

Cealaltă este achiziția Ursus Breweries de către grupul japonez Asahi Group Holding, care a făcut parte din tranzacția tranfrontalieră din regiune a SABMiller, în valoare de 7,3 miliarde de euro. Consultanții CMS-Euromoney au inclus această achiziție doar la calculele pentru Europa Centrală și de Est (ECE).

UPDATE. Cea mai mare tranzacție din 2016, din România: Japonezii de la Asahi cumpără berile Ciucaș, Timișoreana și Ursus într-o tranzacție internațională de 7,3 mld euro

Consultanții de la Deloitte au estimat tranzacția Ursus-Asahi la 856 de milioane de euro, cea mai mare din România din 2016, și KMGI-CEFC la 595 de milioane de euro, a doua din acest top, urmată de achiziția Profi de către Mid Europa Partners pentru 533 de milioane de euro.

Cele mai mari trei tranzacții cu firme din România, din 2016

Cele trei au cumulat 1,98 de miliarde de lei, mai bine de jumătate din piața de 3,4-4 miliarde de euro estimată de Deloitte. 

Un altfel de an excepțional

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii