FacebookTwitterLinkedIn

Cele cinci televiziuni operate de compania Pro TV SRL, entitatea din România a grupului american CME, au livrat în total 341.609 puncte de audiență pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani), în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015. Volumul reprezintă 32,9% din bugetul de audiență furnizat de întreaga piață TV din România, în perioada amintită. Așadar, CME are peste o treime din publicitatea TV consumată în prima parte a acestui an.

Cota de piață a Pro TV SRL a crescut cu 2,4 puncte procentuale în primul semestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteri procentuale ale bugetelor de publicitate le-au înregistrat Pro TV și Acasă TV. Pro TV SRL deține licențele Pro TV, Acasă TV, Pro Cinema, Acasă Gold, Sport.ro și MTV România.

Televiziunile deținute de Intact Media Group au o cotă de 28,1% din bugetul total de audiență pentru reclamele difuzate. Intact a pierdut un punct procentual față de anul trecut. Din grup fac parte televiziunile Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia și ZU TV.

Se observă că cele două mari grupuri controlează împreună mai mult de jumătate din piața publicității TV (61%).

Televiziunea Kanal D, care nu are pe piață alte televiziuni în grup, are o cotă de piață de 10,3%, în creștere cu 0,8 puncte procentuale față de primul semestru al anului 2014. Și România TV și-a mărit market-share-ul cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la 3,2%.

Televiziuni și grupuri care au suferit pierderi de audiență pe piața publicității: B1 TV (-0,3 puncte procentuale), Realitatea TV (-0,7 puncte procentuale), Sony Pictures Television (- 0,1) și Prima TV (- 0,8 puncte procentuale).

Televiziunea Română deține abia 1,6% din volumul total de publicitate TV, în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de anul trecut. Trebuie precizat că cele două canale publice, TVR 1 și TVR 2, au voie să difuzeze 8 minute de publicitate pe oră, spre deosebire de 12 minute, în cazul televiziunilor private, conform legislației audiovizuale.