FacebookTwitterLinkedIn

Investiția se ridică la peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, informează Agerpres.

“Această idee a pornit de la nevoia identificată pentru necesitatea unui loc de testare în condiţii reale a producţiei de energie verde, în cazul nostru, în condiţiile de climă şi relief din Cluj- Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât şi de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piaţă. Valoarea totală a finanţării este de 13.097.616 lei, din care 6.849.326 provin din fonduri structurale, iar 4.652.290 reprezintă co-finanţarea asigurată de către partenerul Cluj Innovation Park. Diferenţa de sumă sunt cheltuieli neeligibile, dar necesare asigurate de către solicitantul de proiect. Proiectul are data de finalizare 31 August 2021. Ne dorim ca acest parc, pe lângă a fi un parc de cercetare, să fie un model de succes, un fel de “showroom” pentru producţia de energie verde, care să crească încrederea investitorilor în acest tip de energie şi care să poată fi replicat în mai multe zone ale ţării, în special în zonele cu deficit energetic”, a declarat Adrian Bot, director de proiect şi preşedinte al Cluster TREC.

Potrivit acestuia, parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

Inițiatorii proiectului au anunțat că procesul de construcţie va începe în 2021.