Cautare
, Redactor Forbes România

Evenimente |
|

„Cluj Future of Work”, primul proiect de cercetare-dezvoltare finanțat de Urban Innovative Actions în Estul Europei, s-a lansat la Cluj-Napoca

În toamna anului trecut, Centrul Cultural Clujean a primit o finanţare europeană în valoare de 5,6 milioane de euro, orașul de pe Someș fiind primul proiect care beneficiază de acest tip de suport financiar, oferit de Urban Innovative Actions (UIA), un program inițiat de Uniunea Europeană.

Din cei 5,6 milioane de euro, 80% reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul are ca obiectiv analiza și testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrativ și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

„Proiectul debutează cu etapa de investiții, prin care vom realiza un hub pentru industriile culturale și creative la CREIC. Hubul va fi format din trei laboratoare echipate cu cele mai noi tehnologii în domeniile animației, designului și automatizărilor, precum și dintr-un spațiu de co-working. Apoi vom demara activități în care comunitățile creative, universitățile, clusterele de tehnologie și comunitățile defavorizate ale orașului lucrează împreună pentru a învăța unele de la altele și pentru a propune soluții de îmbunătățire a muncii în Cluj-Napoca”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca și co-manager al proiectului „Cluj Future of Work”.

„Cluj Future of Work” studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările cu care se vor confrunta anumite locuri de muncă.

„În urma progresului industriilor culturale și creative, avansului automatizării și a evoluției provocărilor sociale de tot felul, munca și piața muncii vor suferi transformări importante care ne vor afecta pe toți. În proiectul „Cluj Future of Work” vom cerceta și experimenta, timp de trei ani, mai multe scenarii posibile ale viitorului orașului. Atunci când acordă o finanțare unui oraș, Urban Innovative Actions atestă faptul că el este unul curajos, capabil să-și asume riscurile de a fi primul care testează idei noi care ar putea îmbunătăți viața orașelor din Europa și suntem bucuroși că Europa vede în Cluj un astfel de oraș”, a declarat Anamaria Vrabie, director al Diviziei de Inovare Urbană din cadrul Centrului Cultural Clujean și co-manager al proiectului.

Proiectul este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: festivalul TIFF, Universitatea de Artă și Design, festivalul ZAIN, ADI Zona Metropolitană Cluj, clusterele Cluj IT, de Industrii Creative, Mobilier Transilvan și Transilvania IT.

„Misiunea universității este și una antreprenorială, una de deschidere către societate. Ce rol avem noi concert? Vom dezvolta împreună cu partenerii noștri un model de curs care va investiga cultura artisitică drept o nouă manieră de a acționa. Dacă ne gândim la viitor, ne vom gândi la noi moduri. Componenta de digitalizare nu va fi neglijată, vom integra digitalul cu artisticul”, a spus Mara Rațiu, prorector al Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii