Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Clifford Chance Badea a câștigat pentru BRD la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional în legătură cu o tranzacție privind instrumente financiare derivate

Clifford Chance Badea a câștigat pentru BRD - Groupe Société Générale la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional într-o speța care reprezintă un precedent inedit în privința tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate.
 aboneaza-te
Simona Neagu_small

Practica de litigii a Clifford Chance Badea a obținut o decizie în favoarea BRD – Groupe Société Générale în legătură cu o plângere privind o tranzacție Swap pe rata dobânzii depusă de Metexcom la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Diferendul, inițiat în iulie 2016, a avut la bază un contract cadru pentru tranzacții cu instrumente financiare derivate, problema juridică fiind construită în jurul unei tranzacții Swap pe rata dobânzii. Nemulțumirea reclamantului a rezultat din faptul că, după momentul încheierii tranzacției Swap pe rata dobânzii, indicele EURIBOR la 3 luni a urmat o traiectorie de scădere.

Litigiul arbitral a inclus construcții juridice în apărare cu privire la cauza juridică a contractelor cu instrumente financiare derivate, caracterul aleatoriu al tranzacției Swap pe rata dobânzii, vicii de consimțământ, precum eroarea și leziunea, caracterul pretins neuzual al clauzelor din contractul cadru cu instrumente financiare, toate aspectele fiind minuțios documentate și susținute de echipa instructată pe acest dosar.

Echipa de proiect a Clifford Chance Badea fost formată din Daniel Badea (Managing Partner), Simona Neagu (Lead counsel și coordonatorul practicii de Litigii), Sabina Crângașu (associate) și avocatul Sorin Toma. Totodată, având în vedere complexitatea cazului și specificul industriei vizate, echipa a beneficiat de suportul activ al avocaților specializați în Banking & Finance.

„Soluția obținută în acest dosar este deosebită prin raportare la caracterul inovativ al construcției juridice dedusă judecății tribunalului arbitral. Obiectul litigiului arbitral a fost inedit pentru piața din România, creându-se astfel o practică judiciară în jurul unor contracte cu un ridicat grad de specificitate, întâlnite însă în mod uzual pe piețele financiare. Merită menționat faptul că astfel de diferende create în jurul unor tranzacții specifice piețelor bancar-financiare vor avea o pondere ridicată în următorii ani având în vedere că, la sfârșitul lunii decembrie 2015, spre exemplu, potrivit statisticilor publicate de Banca pentru Reglementări Internaționale, valoarea noțională a contractelor în derulare de instrumente financiare derivate pe rata dobânzii a totalizat 384 de trilioane de dolari, reprezentând 78% din piața globală de instrumente derivate negociate. Cu o valoare de 289 de trilioane de dolari, swap-urile pe rata dobânzii au reprezentat de departe cea mai mare parte a acestui segment de piață”, subliniază Simona Neagu (foto).

Practica de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea este pe deplin integrată în rețeaua globală de litigii și arbitraje Clifford Chance, lucrând pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare și insolvență, arbitraje internaționale, infracțiuni economice și managementul crizei, precum și investigații de dreptul concurenței.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii