Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Clifford Chance: 2014, cel mai important an pentru piața globală de M&A de la declanșarea crizei financiare

Valoarea tranzactiilor încheiate în 2014 a ajuns la un nivel ce nu a mai fost atins din 2007, potrivit celui mai recent raport global privind tendințele pieței M&A realizat de societatea internațională de avocatură Clifford Chance.
Nadia Badea_Clifford Chance_2

Analiza arată că, pentru piața din Statele Unite, a fost o perioadă foarte intensă, înregistrând o creștere a valorii totale a tranzacțiilor, datorată, în parte, operațiunilor de tip inbound (investiții străine). Ultimele 12 luni au fost foarte active pentru sectoarele Tehnologie, Media și Telecomunicații; încă din etapa de due diligence investitorii au manifestat o atenție sporită pe zona de tehnologie, pe fondul unui interes sporit în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția datelor.

„Pentru echipa locală de Corporate M&A 2014 a fost un an plin, pe măsură ce activitatea investitorilor s-a intensificat, fie prin reactivarea unor proiecte înghețate, fie prin proiecte noi la nivel local sau regional. Am asistat și asistăm în continuare proiecte de pe piața imobiliară, industria de petrol & gaze, sectorul financiar, industria farmaceutică, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum și sectorul agricol. Anticipăm că prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensă, cu câteva tranzacții mari aflate în prag de finalizare”, explică Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea.

Raportul mai arată că, în ceea ce priveşte Europa și regiunea Asia Pacific, acestea înregistrează, în continuare, o creștere pe piața M&A. La rândul lor, Statele Unite au raportat, până în acest moment, o creștere anuală de 54%, înregistrând un total de 1.185 miliarde de dolari, incluzând un avans de 179% a valorii tranzacțiilor inbound.

Pe de altă parte, tranzacțiile transfrontaliere își mențin tendința de creștere, activitatea înregistrată între cele cinci regiuni importante contribuind cu 25% la valoarea totală a tranzacțiilor M&A de la nivel global.

Totodată, industria Serviciilor Medicale și cea a Bunurilor de consum/ Retail sunt cele mai dinamice din punctul de vedere al activității M&A. În cele din urmă, raportul mai arată că investitorii financiari care, în mod tradițional, se concentrau pe investiții private equity pe piețele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nișe de piață și arii geografice diverse. Cu precădere, investitorii își mută interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de creștere, către piețele ce cresc rapid, cum sunt cele din Africa, unde investițiile inbound provenite din Statele Unite au crescut de-a lungul anului, iar tranzacțiile M&A realizate în interiorul continentului african s-au majorat de aproape patru ori.

„2014 a fost un an foarte bun pentru piața globală de M&A. Pe măsură ce companiile caută să își extindă prezența globală și să își consolideze poziția în cadrul propriei industrii, iar investitorii financiari urmăresc încasări sporite pe piețe și sectoare noi, asistăm la o activitate M&A solidă la nivel trans-regional. În mod obișnuit, această creștere este datorată unui excedent de lichiditate sau unei accesări accelerate a resurselor globale de lichidități, provenind din mai multe surse, la costuri foarte atractive”, a declarat Guy Norman, liderul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance.

El a adăugat că „este dificil să anticipăm evoluția pieței M&A în 2015, pe fondul actualului context economic și politic, însă – în pofida incertitudinilor și provocărilor globale – există în continuare oportunități atractive pentru investitorii informați, agili și pregătiți să își asume anumite riscuri ce pot fi administrate”. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii