FacebookTwitterLinkedIn

Cleveland-Cliffs va plăti 505 milioane dolari în numerar și aproximativ 873 milioane dolari în acțiuni, relatează Bloomberg.

Tranzacția va economisi aproximativ 150 de milioane de dolari în costuri anuale pentru operațiunile combinate și va îmbunătăți lichiditatea Cleveland-Cliffs. În plus, este de așteptat să-și sporească vânzările pe piața cheie a automobilelor.

“Siderurgia este o afacere în care volumul producției, diversificarea operațională, diluarea costurilor fixe și expertiza tehnică sunt mai presus de orice”, a declarat președintele Cleveland-Cliffs, Lourenco Goncalves. „Această tranzacție le realizează pe toate”.

Strategie pentru reducerea datoriilor

ArcelorMittal intenționează să utilizeze 500 de milioane de dolari din încasările în numerar pentru a răscumpăra acțiuni, au mai spus reprezentații companiei. Plata dividendelor a fost suspendată la începutul anului și s-a stabilit un obiectiv de vânzări de active de aproximativ 2 miliarde de dolari pentru a ajuta la reducerea datoriilor.

Această tranzacție va îmbunătăți profilul de risc al ArcelorMittal și va reduce datoria netă, întrucât Cleveland-Cliffs își va asuma pasivele ArcelorMittal SUA, inclusiv pasive nete de aproximativ 500 de milioane de dolari, pensii și alte beneficii post-angajare.

Cleveland-Cliffs din Ohio a mai achiziționat în martie anul acesta AK Steel, un producător de piese auto și industriale în valoare de 3 miliarde de dolari.

ArcelorMittal, cu sediul în Luxemburg, a generat anul trecut venituri de 18,6 miliarde de dolari în regiunea nord-americană anul trecut, reprezentând aproximativ un sfert din vânzările sale. Activele achiziționate includ șase instalații siderurgice, opt instalații de finisare, două operațiuni de extracție și peletizare a minereului de fier și trei operațiuni de fabricare a cărbunelui și a cocsului.

Acțiunile ArcelorMittal au scăzut cu 34% anul acesta, la 10,31 euro începând cu 25 septembrie, ceea ce îi conferă o capitalizare de piață de 11,4 miliarde de euro (13,3 miliarde de dolari). Acțiunile Cleveland-Cliffs au scăzut cu 30% în aceeași perioadă, lăsându-i o valoare de piață de 2,35 miliarde de dolari.