FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană este dispusă să excludă cele două state din Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, un fond în valoare de 750 miliarde de euro destinat relansării economiei blocului comunitar după pandemia de COVID, dacă acestea continuă să accepte condiţionarea accesului la fonduri de respectarea statului de drept, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Poziţia noastră este clară: nu vom sacrifica nici revenirea şi nici statul de drept. Nu se pune problema revizuirii mecanismului care leagă cele două”, a declarat Clement Beaune pentru publicaţia Journal du Dimanche.

Autorităţile de la Budapesta şi Varşovia şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2017, în valoare de 1.100 miliarde de euro, precum şi faţă de Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 750 miliarde de euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Beaune a estimat că cele două state membre din Europa de Est riscă să piardă finanţări în valoare de miliarde de euro dacă continuă cu opoziţia lor. „Aceasta nu este o ameninţare ci o consecinţă directă a absenţei unui nou buget dacă vor continua cu veto-ul lor faţă de pachet”, a concluzionat oficialul francez.