FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2020 inseamna pentru mine 10 ani de cand am parasit Romania pentru a ma stabili la Paris, dar si faptul ca am implinit 45 de ani (in februarie). Anul trecut mi am spus « va fi un an inedit, trebuie sa fac ceva special, ca sa marchez cele doua momente ». Mi-era dor sa cint. Nu am mai facut-o de 10 ani… Un adevarat blocaj psihologic. Mi-am spus cand am ajuns in Franta ca nu voi mai canta niciodata. A venit ianuarie si am reinceput sa iau lectii de canto, cu mari emotii. In martie, cum se stie, Franta a intrat in confinement, iar in plina carantina ma contactat un vechi colaborator, George Popa, cu care am lucrat ani de zile (el e compozitor, dar are si unul dintre cele mai cunoscute studiouri de muzica din Bucuresti). Am revazut impreuna una dintre piesele pe care trebuia sa le lansam in urma cu multi ani, le-a refacut. M-am filmat singur,in plin lockdown si i-am trimis imaginile regizorului Radu Nechit, care a facut clipul cu imagini de arhiva. Dupa mai putin de 2 saptamini clipul era déjà gata.

Mi-am dat seama ca mesajul piesei One Love a impresionat multa lume. Probabil si datorita a ceea ce traim in acest moment. In clip vedem oameni care se imbratiseaza, se saruta, lucruri pe care nu le mai vedem azi pe strada, in jurul nostru. In plus, cred ca e ca o mica revenire la « normalitate ». Si sper ca vom invata cu totii ceva din toata aceasta perioada de criza. Poate sa ne intoarcem « la origini », la simplitate, sa fim mai putin ipocriti. Si poate sa iubim mai mult”, spune Claudiu.

Despre mine ca parizian… In martie s-au implinit 10 ani de cand mi-am luat 2 bagaje cu mine si am plecat in necunoscut. Si nu exagerez cand spun asta : nu aveam pe nimeni in Paris. Cred ca am fost total inconstient. Aveam o mare si idealista admiratie pentru Franta, pentru Paris, dar nu vorbeam deloc franceza. Insa atat de mult mi am dorit sa locuiesc in orasul acesta, incat foarte repede am stiut ce am de facut. Cel mai important pas a fost scoala : am absolvit o scoala de audiovizual (am o mare pasiune pentru film, pentru imagine), dupa care am avut norocul sa fiu intern (stagiaire) la unul dintre cele mai importante grupuri de prese din Franta : RTL (sunt in grupul M6 : RTL, Fun Radio etc ). Am continuat sa lucrez cu ei si dupa. Amuzant a fost atunci cind am ajuns in trust si seful meu ma prezenta tuturor colaboratorilor (marketing, promo, redactori muzicali etc .), toti erau surprinsi sa afle ca sunt roman. Imi ziceau ca nu am mai lucrat niciodata in viata lor cu unul. Pe scurt, am ajuns un « exotic ». Nu aveam alta sansa decit sa transform asta in calitate. Si am ris atunci cind oamenii vedeau in asta ceva negativ, dar le am si raspuns. Si, fara sa vreau, am ajuns mai patriot decit mi am putut imagina.

Cea mai mare realizare profesionala de cind sunt aici a fost faptul ca am expun o instalatie video la Art Paris, unul dintre cele mai importante tirguri international de arta (la Grand Palais). In 2017, cu o instalatie multimedia despre si cu Gao Xingjian, artist plastic dar si detinator al unui premiu Nobel pentru literatura. Lansarea a fost cu jurnalisti si mi-a facut asa mare placere sa raspund la intrebari, ani de zile dupa ce iesisem din showbizul romanesc. Acum lucrez de acasa la un proiect multimedia pentru un mare grup de lux si de arta.”

Claudiu Mirica a debutat in 1998 ca solist al celebrei trupe Mondial, reunita dupa 30 de ani, cunoscuta pentru piesele Iubire, bibelou de portelan, Atit de frageda, De va veni la tine vintul. Dupa citeva concerte si aparitii TV, grupul cinta pentru ultima data la Chinisnau, in fata a 10.000 de spectatori.

În 2003, Claudiu Mirică devine solistul trupei Stigma, alaturi de care lanseaza albumele « Splendoare » si « Copilul rau » si ajunge pe primele pozitii ale topurilor romanesti cu singleurile “Mîine voi fi singur”, “Țara din inima ta” și “Ce meriți tu”. În ianuarie 2005, în urma unor neînțelegeri cu colegii de trupă, artistul decide desprinderea sa de Stigma si inregistreaza « Vara in viata mea » (MediaPro Music).

In 2007 inregistreaza albumul « Retro », dedicat memoriei parintilor sai. Cuprinde coveruri ale unor piese cunoscute din anii 60-70, printre care “Lasa-mi toamna pomii verzi”, dar si un duet virtual cu Margareta Paslaru (“Iubire, iubire). Dupa un turneu de 10 orase cu Retro Show, incheie promovarea albumului cu duetul inedit « Paroles, paroles », alaturi creatoarea de moda Catinca Roman. Lanseaza primul single in limba engleza (« Liar »), dupa pleaca la Paris, unde renunta la muzica. Revine 10 ani mai tirziu cu single-ul One love, realizat de George Popa.