Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Afaceri |
|

Claudiu Doroș, CEO SIF Moldova: “Ne așteptăm ca în continuare să se înregistreze o volatilitate ridicată a cotațiilor pe Bursa de Valori București din cauza contextului pandemic”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Claudiu Doros

Claudiu Doroș, CEO SIF Moldova

Evoluția companiei într-un cuvânt

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt cu siguranță ar fi “valoare”. SIF Moldova are cea mai ridicată valoare de piață dintre societățile de investiții financiare listate la BVB. Managerii de fonduri performanți se lovesc de schimbări imprevizibile si navighează prin incertitudini nemaintâlnite, dar știu să profite de ocaziile importante care apar. In ciuda contextului complicat din acest an, evolutia noastra ne arată că reușim să fim în continuare o companie de investiții inovatoare, care pune accent pe responsabilitate investițională și oferim randamente consistente acționarilor nostri.   Cele mai bune idei de investitii si selectia riguroasa a activelor in aceasta perioada sunt cele care vor fi fundamentul unor pozitii privilegiate in portofolii, capabile sa genereze venituri pe termen lung.

În ultimii 10 ani, SIF Moldova și-a demonstrat valoarea în fata acționarilor săi printr-o dinamică susținută a profiturilor. La 30 septembrie 2020 am raportat un rezultat net de 17,2 milioane lei, iar investițiile realizate în primele nouă luni ale anului 2020 au fost în valoare de 101 milioane lei, reprezentând 96% din ținta aprobată pentru anul 2020.

În lumea pieței de capital, inovatia poate fi factorul cheie al performanței. În acest an atipic, oamenii din cadrul SIF Moldova și-au demonstrat valoarea, au arătat că sunt profesioniști cu o experiență bogată, reușind să realizeze scenarii optime de investiții, descoperind oportunități reale și valorificându-le.

Ne așteptăm ca în continuare să se înregistreze o volatilitate ridicată a cotațiilor pe Bursa de Valori București din cauza contextului pandemic, dar nu vom avea dificultăți în onorarea angajamentelor față de acționari și a obligațiilor față de terți, disponibilul de lichidități fiind în linie cu limitele impuse de reglementări și suficient pentru a acoperi plățile curente, programele investiționale și distribuția de dividende.

Cele mai importante lecții

În primul rând, ne-am dat seama încă o dată, că viitorul poate fi așa cum ți-l construiești. Fiecare dintre noi, atât la nivel profesional cât și personal, ne-am regândit prioritățile, ne-am construit propria realitate, care să se potrivească ca o piesă în complicatul puzzle al noului mediu economic și social.

Am învățat să ne concentrăm eforturile pe ceea ce știm să facem, adică să investim în România, o piață pe care o cunoaștem și am reușit să generăm valoare sustenabilă.

Am învățat că putem lucra de la distanță, că putem fi productivi și eficienți și în situații nefavorabile, că e important să sărbătorim fiecare succes, mic sau mare și că trebuie sa fim pregatiti pentru orice scenariu.

Singura constantă este schimbarea, se confirmăcă adaptabilitatea este o necesitate pentru reziliența și performanța în afaceri.

Soliditatea afacerii noastre dovedită și în acest context nu ar fi fost posibilă fără ca oamenii noștri să treacă la un nivel superior de responsabilitate profesională și socială.

Experiența acestui an ne-a convins ca inovatia, rapiditatea decizionala, flexibilitatea sunt esentiale pentru a ne continua drumul ascendent si atingerea obiectivelor în perioada ce va urma.

Prestația autorităților

Prin natura activității noastre suntem în contact permanent cu instituțiile de reglementare. Cum interesele investitorilor noștri sunt pe primul loc, credem că o relație transparentă și constructivă cu instituțiile Statului, menține încrederea acestora în compania noastră.

Credem că autoritățile au luat decizii dificile în acest an complicat, an în care a fost foarte greu sa imaginezi măsurile potrivite pentru a menține un echilibru economic și social.

Strategia de business pentru 2021

Fondul de investiții alternative SIF Moldova este recunoscut în piața de capital ca una dintre cele mai dinamice companii din domeniu. Am obținut randamente cu doua cifre pentru acționarii noștri, am generat profituri în medie de 100 de milioane de lei în fiecare din ultimii 10 ani, printr-o strategie bine articulată pentru fiecare categorie de active. Vom menține politica predictibilă de dividende și programele de răscumpărare frecvente, care ne-au adus un nivel ridicat de încredere si interes. Vom pune accent în continuare pe componenta de private-equity, acesta este un diferențiator puternic pe piața de capital al fondului nostru de investiții.

Astfel, strategia investițională va include:

  1. Creștere pentru portofoliul de “private equity” în cadrul unor dețineri majoritare existente (real estate, agricol, alte sectoare);
  2. Recalibrare pentru portofoliul listat ce oferă lichiditate activelor SIF Moldova, principalul generator de venituri pentru continuarea procesului investițional
  3. Restructurare pentru portofoliul mostenit, neperformant – am continuat procesul de reducere a numărului de participatii cu patru față de trimestrul 3 din 2019, prin vanzarea integrala a acestora.

Provocări în 2021

Considerăm că va fi un cumul de provocari prin care va trece omenirea în 2021. Criza sanitară, încă necontrolată, criza economică, ascensiunea biotehnologiei în sistemul medical, inteligența artificială, cât și implementarea tehnologiei 5G, toate vor impacta viața economică și socială a tuturor.

Dar criza sanitară a creat și oportunități neașteptate. Acest “lockdown” a provocat o redescoperire a nevoilor elementare și a unui mediu mai sănătos de viață, inclusiv grija omului față de om.

Deși capitalurile sunt importante, oamenii sunt resursa cea mai rară. Cei căliți în multe bătălii, care au ieșit cu fruntea sus și au muncit cu pasiune în echipe ce și-au aratat valoarea pe perioade lungi, corespunzatoare unor cicluri economice, vor fi si invingatorii pandemiei. De asemenea, cei care au învățat să trateze ceea ce fac cu seriozitate, cu implicare, cu rigurozitate vor putea trece cu bine peste greutățile întâmpinate anul acesta.

Noi ne implicam deja, investim în afaceri cu componentă de viață sănătoasă prin dezvoltarea culturilor de afine, unde suntem lider de piață.

Să asigurăm randamentele cele mai bune pentru acționarii noștri este obiectivul nostru principal, dar să construim pentru oameni este la fel de provocator.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii