FacebookTwitterLinkedIn

Directorul general al operatorului sistemului centralizat de încălzire din Capitală Termoenergetica, Claudiu Creţu, afirmă că sunt pierderi în reţea de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. În acest caz,  soluţia este angajarea a aproximativ 200 de oameni, inclusiv sudori pentru repararea punctuală a ţevilor. 

Cu toate acestea, compania nu poate angaja, având pierderi financiare. 

Claudiu Creţu a solicitat, într-o discuţie cu prefectul Capitalei Alexandra Văcaru, modificarea legislaţiei pentru ca o companie de utilitate publică, aşa cum este Termoenergetica, să poată face angajări.

”Avem pierderi în reţea de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. Dincolo de irosire, de problemele financiare generate de aceasta şi de pericolul surpării la care sunt expuse zone întregi din Bucureşti, agentul termic nu poate ajunge până la capetele de reţea. Aşa se face că bucureştenii din zone precum Tei şi Colentina nu au apă şi căldură la temperaturi optime. Soluţia pentru reducerea acestor pierderi este angajarea mână de lucru, de aproximativ 200 de oameni, avem nevoie de sudori pentru repararea punctuală a ţevilor. Dar legea mă opreşte să fac asta. Sunt companie cu pierderi şi nu pot angaja”, a explicat directorul general Claudiu Creţu în discuţia cu prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru.

La şedinţă au mai participat şi specialişti din Prefectură. În cadrul acesteia au fost discutate şi datoriile actuale ale Termoenergetica faţă de CET Griviţa (aproximativ 10 milioane de lei) şi VestEnergo (aproximativ 25 milioane de lei), alături de cele istorice, de 800 de milioane de euro din ultimii 10 ani.

”Şeful companiei municipale a precizat la Prefectură că, dacă nu plătesc aceste datorii, odată cu răcirea vremii, sute de mii de oameni vor sta în frig în propriile locuinţe. Iar Termoenergetica nu are bani, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) i-ar fi comunicat că este în aceeaşi situaţie, adică fără fonduri. În plus, PMB are datorii faţă de Termoenergetica, aproximativ 200 de milioane de lei, acestea reprezentând facturi neplătite din luna martie 2021 până în prezent. Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, este şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov, organism care monitorizează compania municipală Termoenergetica S.A.”, precizează Prefectura Capitalei într-un comunicat.

Claudiu Creţu a atras atenţia că instituţiile responsabile de rezolvarea problemei termoficării în Bucureşti nu se pot baza pe alternativa încălzirii populaţiei cu sisteme electrice, deoarece ”reţeaua de electricitate nu ar rezista”. De asemenea, nici reţeaua de distribuţie de gaze nu este pregătită să facă faţă unui consum generat de peste 500.000 de centrale individuale.

”Totodată, în zilele următoare, voi avea discuţii şi cu reprezentanţii Guvernului în vederea creării unui grup de lucru interinstituţional. Contextul epidemiologic actual impune abordări excepţionale, iar populaţia Bucureştiului are nevoie acum de condiţii sociale adaptate”, a declarat prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, preşedinte al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.