Prețurile materiilor prime au înregistrat creșteri cuprinse între 10 și 35% de la începutul anului, iar de la jumătatea lui 2020, acestea efectiv au explodat, stabilind noi recorduri atât din cauza activității intense de pe șantierele din marile orașe, cât și pe fondul pandemiei.
Spre exemplu, în 2021, prețul la beton a crescut cu 25%, la ciment cu 16%, în timp ce prețul la cărămidă a urcat cu 10%.
“Fie că vorbim de lemn, aluminiu, sticlă, bitum sau cupru, materiale prime care au un impact în multe produse de construcții, majoritatea au înregistrat o creștere între 10 și 35 % în anul 2021. Dacă ne raportăm de când a început această tendință, mai clar jumătatea lui 2020, ținând cont că proiectele de construcții rezidențiale de regulă depășesc 12 luni de execuție, avem în perspectivă majoritatea prețurilor de achiziție pentru materialele de construcții cu creșteri între 40 și 90%, luând în considerare inclusiv corecțiile din ultimele săptămâni de pe Bursă”, a declarat Claudiu Bisnel, fondatorul Brisk Group.
Criza materialelor de construcții se pare că va continua și în cel de-al doilea semestru al anului.
“Nu putem prezice cu acuratețe cum vor evolua prețurile, fiind dependente de mulți factori precum evoluția Covid-19, cererea pe diferite piețe, transportul internațional etc.. Este exact ca și la bursă. În orice caz, tendința este de creștere. Limitele de credit s-au diminuat și stocurile sunt aproape inexistente”, mai spune Claudiu Bisnel.
De altfel, evoluția prețurilor materiilor prime a intrat recent și sub lupa Consiliului Concurenței.