FacebookTwitterLinkedIn

Claudia Tamași, Country Manager Codecool România

Forbes: Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Claudia Tamași: Principalul lucru pe care l-am avut în vedere încă de la început a fost sănătatea echipei și a studenților noștri. Am urmat recomandările făcute de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu virusul COVID-19 și am hotărât suspendarea prezenței fizice la cursurile școlii de programare Codecool.

Întreaga activitatea a școlii s-a transferat online, iar clădirea noastră a fost închisă complet în aceasta perioada. Atât studenții, cât și echipa Codecool lucrează de acasă, această măsură fiind aplicată atât în România, cât și în celelalte 4 campusuri, din Ungaria și Polonia.

Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Claudia Tamași: Atât modelul de lucru al școlii, cât și domeniul nostru de activitate implică în mare măsură lucrul pe calculator, așa că aveam deja diferite metodologii pe care le foloseam în comunicarea online. Tot ce a trebuit să facem a fost să le adaptăm, ținând cont atât de nevoile angajaților noștri, cât și de cele ale studenților.

Foarte important în aceste momente este să păstrăm o bună comunicare, chiar dacă virtuală, în cadrul echipei, și să rămânem conectați la nevoile studenților noștri. Situația se schimbă de la o zi la alta și trebuie să fim în continuare deschiși și flexibili, astfel încât calitatea experienței de învățare oferită studenților să nu aibă de suferit.

Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Claudia Tamași: În ultimii ani s-a discutat foarte mult despre digitalizare și Revoluția 4.0. Multe dintre companii au luat măsuri interne de transformare digitală, dar și mai multe sunt complet deconectate de la aceste măsuri.

În acelaşi timp, există o categorie semnificativă de persoane active profesional care au mare nevoie de upskilling în aria de competenţe digitale. Sau, şi mai trist, există multe persoane care au rămas fără locuri de munca în această perioadă.

Credem cu tărie că guvernul ar trebui să susțină cu soluții practice conversia profesională în industria digitală. Exact așa cum există un fond de garantare pentru „Prima Casă”, ar putea exista și un program prin care statul să garanteze cetățenilor creditele accesate în scopul efectuării unei conversii profesionale.

Sunt foarte multe persoane care își doresc o profesie în industria IT (noi primim zeci de cereri săptămânal, mai ales că oferim cursuri cu plată amânată – studenții încep să plătească doar după ce obțin un loc de muncă în industria IT), dar nu își permit luxul de a se reapuca de studiu în momentul în care au de susţinut familii și rate la bancă. În schimb, dacă statul ar găsi o soluție să-i susțină (credit pentru traiul de zi cu zi pentru 12 luni, pe care să-l returneze ulterior în rate lunare), perspectiva ar deveni complet diferită.

Industria IT din România generează 6% din PIB cu doar 2,2% din populaţia activă a țării. Anul trecut am discutat cu 50 de mari jucători ai industriei IT din România, iar una dintre concluzii a fost faptul că în fiecare an ne lipsesc peste 15.000 de profesioniști IT la nivel național.

Este mare nevoie de forță de muncă în această industrie, aflată în continuă creștere, iar profesioniștii odată convertiţi, pot avea un viitor liniştit, cu un venit sigur.

Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Claudia Tamași: În momentul de față e greu de prezis care va fi impactul epidemiei asupra businessului, pentru că vorbim despre mai mulți factori implicați, dar și necunoscute în ecuație. Însă programarea este un domeniu cu aplicabilitate foarte largă, care își poate dovedi utilitatea mai ales în astfel de perioade dificile.

Prin natura activității noastre, ne-am adaptat destul de ușor la noua situație. Cursurile se pot desfășura online, la fel și prezentările cu partenerii de business și interviurile de angajare ale studenților absolvenți din alte țări. Momentan, situația este sub control, dar este posibil ca procesul de semnare a contractelor de angajare să se amâne, în cazul în care situația ia amploare.

Prioritatea noastră este siguranța angajaților și studenților, iar în funcție de asta vom evalua potențiale noi soluții.

Dacă vorbim despre economia românească, nu putem emite o opinie avizată. Însă, în mod clar, urmărind felul în care au evoluat lucrurile, există multe companii care au de suferit în urma situației în care ne aflăm. Economia per ansamblu, în scenariul în care lucrurile se înrăutățesc, va face față doar prin cooperarea sectoarelor public și privat și adoptarea unei atitudini flexibile și adaptabile.

Forbes: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Claudia Tamași: Credem că în această perioadă toată lumea care poate da o mână de ajutor ar trebui să o facă. Am început deja să analizăm posibilitățile prin care am putea contribui și noi la asta. În mod clar, numeroase activități trec în zona digitală, iar partea de programare este foarte importantă și trebuie bine pusă la punct în acest sens.

Suntem în discuții cu mai multe cauze și încercăm să vedem unde ar putea fi utile cunoștințele mentorilor noștri, care sunt programatori experimentați, și, de ce nu, ale tinerilor studenți, care ar putea începe să pună în aplicare cele învățate până acum.

Mai mult decât atât, Codecool este o școală alternativă ce s-a adresat încă de început atât tinerilor care caută o alternativă la formarea clasică, cât și celor cu experiență în muncă, dar care îşi doresc o schimbare profesională. Şi asta credem că se aplică acum, mai mult ca oricând.

În această perioadă dificilă, din păcate, multe persoane îşi pierd locul de muncă și sunt nevoite să se adapteze schimbărilor apărute peste noapte. În aceste condiții, reconversia profesională este o opțiune viabilă pentru majoritatea dintre ei, programarea fiind un domeniu ferit de criza actuală, criză în care digitalizarea va juca un rol foarte important.

Cursurile noastre sunt deschise tuturor celor care doresc să se reprofileze și le stăm la dispoziţie pentru suport, mai ales că nu presupun nici un cost inițial – cursul se plătește în rate, după 12 luni și în momentul în care Codecool ți-a oferit un loc de muncă.