FacebookTwitterLinkedIn

Claudia Firez, Marketing & Branded Business Director la Terapia S.A.

Forbes: Creșterea economică a României din acest an, anunțată de autoritățile române și de studiile UE, s-a reflectat în creșterea consumului în domeniul în care vă desfășurați activitatea?

Claudia Firez: Piața medicamentelor este puternic reglementată, fiind influențată, în primul rând, de deciziile autorităților din domeniul sănătății și mai puțin de trendurile macro economice. De exemplu, prețurile produselor eliberate pe bază de prescripție medicală sunt fixate de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte, pentru o companie farmaceutică, listarea de noi produse reprezintă un motor mai important de creștere decât situația economică generală. Pentru că domeniul în care activăm suportă influențe atât de diferite față de alte industrii, pentru 2016 estimăm că cel mai bun scenariu este cel al stagnării pieței.

CITEȘTE INTERVIUL CU ANDREEA MIHAI (CARREFOUR) 

Forbes: Care sunt provocările dvs. din acest an în domeniul marketingului? Care ar fi elementele ce deosebesc marketingul din prezent față de marketingul din anii de criză (2009 – 2014)?

Claudia Firez: Industria farma funcționează între limite extrem de rigide, impuse de legislația în vigoare. Aceste prevederi limitează atât tipul produselor promovate și conținutul mesajelor, cât și canalele pe care acestea sunt distribuie.

Cu toate acestea, ne place să privim limitările ca pe niște provocări pe care încercăm să le depășim prin creativitate, inovație și eficiență, obiective pe care le solicităm, an de an, atât echipei interne, cât și partenerilor noștri, agențiile de publicitate.

Faptul că ne facem bine treaba este confirmat de rezultatele noastre de vânzări, dar și de nominalizările și premiile Effie pe care le-am primit pentru campaniile de marketing derulate de-a lungul timpului pentru produsele noastre. Cea mai recentă nominalizare cu care ne mândrim este campania realizată împreună cu Tempo Advertising pentru FORTIFIKAT Forte, la categoria „Noi Produse” din cadrul premiilor EFFIE 2016, pentru eficientă în marketing și publicitate. (La momentul realizării articolului, concursul EFFIE se afla în desfășurare, nefiind anunțat rezultatul final – nota red.)

Cu siguranță, obiectivul nostru continuu este să exploatăm la maximum, în limitele impuse de lege și de reglementările pieței, orice oportunitate de marketing și comunicare.

Cu cât suntem mai creativi și mai eficienți, cu atât oamenii vor înțelege mai bine spectrul de utilizare al produselor noastre, acesta fiind un element esențial pentru ca ele să poată contribui în mod real la prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni. Pentru noi, orice cadru legislativ și orice mediu economic este stimulativ, atât timp cât asigură claritatea comunicării în cadrul actului medical.

IATĂ CE SPUNE CARMEN CĂPITĂNESCU (MEDIA GALAXY)!

Forbes: Care credeți că sunt aptitudinile și calitățile unui om de marketing în România anului 2016?

Claudia Firez: Pe scurt, să aibă capacitatea de a satisface obiectivele companiei și ale acționarilor, în cele mai bune condiții pentru pacienți.

Medicamentele sunt produse speciale, de existența cărora depinde sănătatea sau chiar viața noastră și trebuie să ne asigurăm că există o extra responsabilitate și maturitate în cazul celor care lucrează în echipa de marketing a unei companii farma.

Ca om de marketing în această industrie, trebuie să treci peste frustrările care vin din rigiditatea cadrului de reglementare și să înveți să le privești (și să le folosești) mai degrabă ca pe trambuline, nu ca niște piedici.

În momentele dificile, îmi aduc aminte că limitările încurajează creativitatea, iar noi trebuie să dovedim acest lucru zilnic, nu-i așa?

VEZI INTERVIUL CU NICOLETA EFTIMIU (COCA-COLA)