
Dragoș Gavriluță, Project Director Sunliquid Romania, Country Head for Romania – Clariant Products RO
Care este motivația care a stat la baza înființării fabricii pe care Clariant o construiește în Podari?
Inovația este cuvântul identitar pentru activitatea Clariant. Căutăm permanent modalități pentru a contribui la progres în viața comunității și în protecția mediului înconjurător. Într-o lume în care transporturile – în special cel rutier – ocupă un loc central, avem responsabilitatea de a găsi soluții viabile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum biocombustibilii avansați și tehnologia noastră de ultimă generație, sunliquid®.
Fabrica de etanol celulozic din comuna Podari oferă un răspuns concret pentru toate aceste provocări legate de sustenabilitate. Sprijinim oamenii, agricultura, economia locală. Noi valorificăm reziduurile agricole disponibile din plin în această zonă, precum paiele de cereale pe care le procesăm pentru a obține biocombustibil avansat. Câmpurile sunt eliberate, fermierii români obțin venituri suplimentare, sunt create noi locuri de muncă, iar prin contribuțiile și proiectele pe care Clariant le derulează în zonă, susținem dezvoltarea pe termen lung.
Fabrica este prima unitate destinată producției de bioetanol celulozic, folosind tehnologia sunliquid®. Care sunt beneficiile utilizării acestei tehnologii?
Fabrica din Podari este prima unitate sunliquid® la scară comercială din Europa, ceea ce face din România un pionier în producția de biocombustibil avansat.
Tehnologia sunliquid® este rezultatul anilor de cercetare și dezvoltare în biotehnologie și inginerie a proceselor, realizate la centrul Clariant de lângă München, Germania. Ideea a prins contur în 2006, cu studii la nivel de laborator, iar din 2012, sunliquid® se folosește în unitatea de producție pre-comercială de la Straubing. Clariant a vândut cinci licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® în țări din Europa, dar și în China.
Folosirea reziduurilor agricole este un pas înainte, atât pentru fermieri, cât și pentru mediul înconjurător. Până de curând, paiele de cereale nu aveau valoare adăugată și erau destul de frecvent arse pe câmp, ceea ce avea un impact negativ asupra calității aerului. Abordarea noastră susține obiectivele asumate de Comisia Europeană, în special prin Directiva privind energia regenerabilă (REDII). Studiul realizat de ICCT (Consiliul Internațional pentru Transport Curat) arată că aproximativ 225 milioane de tone de reziduuri ar putea fi disponibile în mod sustenabil, în Uniunea Europeană, în 2030, pentru a produce biocombustibil avansat iar prin intermediul acestora, putem contribui, pe termen scurt, la combaterea schimbărilor climatice și la crearea unei societăți mai sustenabile.
Care au fost cele mai importante etape legate de construcția fabricii?
Construcția a presupus un amplu efort de echipă, atât prin complexitatea tehnică a proiectului, cât și prin numărul de profesioniști implicați. Lucrările au început în 2019, pe un teren cu o suprafață de 10 hectare.
Ne-am concentrat, odată cu debutul pandemiei, pe asigurarea unor condiții de lucru stricte și a unor măsuri de protecție sanitară clare, astfel încât activitatea a putut continua în bune condiții, chiar dacă pe șantier s-au aflat, în mod constant, 800 de lucrători.
Graficul pe care l-am estimat inițial a fost respectat, toate operațiunile s-au finalizat cu succes, iar producția va începe până la finalul acestui an.
În ce constă parteneriatul cu fermierii?
Oricare fermier din sud-vestul României poate deveni partener Clariant, singurul criteriu fiind intenția de a colabora pe termen lung, în baza unor contracte multianuale. Nu există o limită în privința cantității necesare sau a gradului de participare, astfel încât și micii agricultori, dar și cei care dețin ferme de mari dimensiuni se pot bucura de aceleași beneficii. Din 2018, atunci când am încheiat primele contracte multianuale și până în prezent, peste 300 de fermieri au ales să devină furnizori și să obțină venituri suplimentare, în condiții avantajoase.
Care sunt planurile de business cu privire la dezvoltarea acestei fabrici pe termen lung?
Strategia noastră de afaceri pe termen lung include și acordarea de licențe pentru tehnologia sunliquid® și furnizarea de culturi inițiale de pe platforma noastră proprie de enzime și drojdii.
România are un potențial foarte mare pentru producerea de biocombustibili avansați, având în vedere abundența reziduurilor agricole din țara noastră. Sperăm ca rezultatele proiectului nostru să atragă și alți investitori, convinși de perspectivele acestei industrii.