ROCA se adresează companiilor românești care, deși în impas financiar, oferă produse sau servicii într-o piață în creștere, au capacitatea de a genera profit operațional și oferă un cadru favorabil digitalizării și exportului. Sunt vizate companii care au oportunitatea de a crește atât organic, cât și prin consolidări cu alte societăți cu care există complementarități sau sinergii.
Mai exact, platforma este deschisă pentru companiile care au cel puțin trei ani de activitate, dau contracte, dar nu sunt bancabile și nu își pot accelera creșterea. În plus, se adresează și investitorilor care nu au opțiuni de exit.
Din portofoliul platformei face parte deja compania S-Karp, producător român de încălțăminte din Brașov, în care au investit un milion de euro și pe care intenționează să-l extindă cu opt magazine, în următoarea perioadă. Reprezentanții ROCA intenționează să investească până la finalul acestui an în alte cinci companii și estimează că până la finalul anului 2019 platforma va atrage resurse de 20 de milioane euro, de la mai mulți investitori, bani care vor merge cu precădere în capitalul de lucru al companiilor din portofoliu.
Suma maximă de finanțare este de 2 milioane de euro/proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor, printr-o opțiune referitoare la exit.
Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferența, la final.
„În zona companiilor aflate în dificultate, cererea de finanțare nu se întâlnește în mod natural cu oferta de investiții. Prin urmare, am creat platforma ROCA, din dorința de a oferi mediului de afaceri o soluție integrată, prin care resursele investitorilor să ajungă în parteneriat cu nevoile antreprenorilor. Ce distinge ROCA este că vedem oportunități acolo unde alții văd riscuri – multe din companiile aflate în dificultate au un imens potențial neexploatat, iar expertiza noastră în gestionarea situațiilor de criză și experiența în scalarea afacerilor creează oportunitatea perfectă pentru a dezvolta, împreună afaceri solide”, a spus Rudolf Vizental (foto), CEO al ROCA.
Lui Vizental i-a venit ideea acestei platforme la finele anului 2016, când participa la un eveniment la Londra.
Frații Pavăl au investit 2 milioane de euro. Tichetul minim pentru un investitor este 500.000 de euro
În acest moment, acționarii platformei ROCA sunt asociații CITR Group, prin divizia de investiții CIT Resources (2 milioane de euro), Astra Rail Management GMBH, familia Pavăl, prin PIF Industrial (2 milioane de euro), și Dan Șucu.
„Am înțeles în timp că avem și alte obligații față de țara noastră, pe lângă plata taxelor și respectarea legilor. Avem responsabilitatea, dar și interesul de a face tot ce depinde de noi încât economia în ansamblul ei să crească. Cred că ceea ce va schimba cu adevărat lucrurile este colaborarea, cooperarea dintre noi, antreprenorii, care avem fie o anumită expertiză în zona noastră de business, fie resurse financiare disponibile, fie competență în restructurare, prin descoperirea valorilor chiar în interiorul companiilor care au nevoie de susținere. De aceea ne-am alăturat și sprijinim inițiativa CITR Group”, a sublinait Dragoș Pavăl, proprietarul Dedeman și investitor în platforma ROCA.
Familia Pavăl, frații Adrian și Dragoș, care au fondat în 1992 retailerul de bricolaj Dedeman, la Bacău, au o avere de 4,2 miliarde de lei, potrivit Topului Forbes 2017. Ei ocupă locul doi printre miliardari, fiind devasați doar de Ion Țiriac, care avea o avere de 5,5 miliarde de lei.
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, intenționează să preia încă 55,5% din Cemacon
Inițiatorii proiectului se află în discuții avansate și cu alte nume importante din antreprenorialul local și internațional care să se alăture acestui proiect.
Tichetul de intrare pentru un investitor este de minim 500.000 de euro, iar cel maxim de 2 milioane de euro, în prezent. Peste câțiva ani, nivelurile acestea s-ar putea modifica, fondatorii intenționând să atragă investitori prin listarea pe bursă, precum și prin finanțările din fonduri europene sau de la alte instituții financiare precum BERD.
„Misiunea acestei platforme de investiții, ROCA, mi-a plăcut de la prima discuție, iar utilitatea ei este incontestabilă. Succesul acestei platforme este un lucru extrem de dificil, însă numai oameni cu experiența lui Andrei sau Rudolf își pot asuma realmente o asemenea provocare. Mai mult, prezența în acționariat a familiei Pavăl, în acest moment cei mai de succes oameni de afaceri din România, este în mod cert benefică. Personal, întotdeauna mi-am administrat singur banii. Este pentru prima oară când investesc în afacerea altcuiva și o fac pentru că am încredere în reușita acestei platforme”, spune Dan Șucu, investitor în platforma ROCA.
Administrarea platformei este asigurată de divizia de management a CITR Group. Decizia plasării resurselor obținute de la investitori revine board-ului de investiții, format din reprezentanți ai investitorilor.
Modelul după care s-au ghidat aceștia este platforma KKR, care are sediul central la Londra, dar investește în companii din sudul Europei.
„În aproape 20 de ani de experiență în zona de dificultate a economiei, am înțeles că principala provocare a companiilor rămase fără resurse financiare, dar cu potențial de dezvoltare, este recâștigarea credibilității. De aceea, am creat un partener solid care să le susțină și să le relanseze. Viziune, stabilitate, implicare și soluții – asta aduce ROCA în viața companiilor din România”, a menționat Andrei Cionca, Președinte CITR Group și co-fondator ROCA.
ROCA își propune să contribuie la însănătoșirea mediului de afaceri din România, prin redresarea afacerilor locale: platforma atrage resurse de la investitori și le distribuie către companiile care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă.
„Deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanțabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiționali. În aceste condiții, deși pe piața europeană există lichidități, investitorii nu găsesc oportunități de a plasa aceste resurse. Platforma ROCA are misiunea de a crea companii sănătoase, care să dezvolte brand-uri «made in Romania» și de a le da, sau reda, anvergura națională și internațională, prin întărirea structurii de capital a companiilor. ROCA participă la riscuri și beneficii și se implică activ în redresarea și creșterea afacerilor”, au subliniat reprezentanții platformei.
CITR Group asistă companiile în procesul lor de recuperare prin furnizarea soluțiilor de reorganizare, restructurare și investiții. Grupul are resurse pentru gestionarea tuturor domeniilor de business, atât în, cât și în afara procedurilor judiciare. Fondat în 2014, misiunea acestuia este anticiparea nevoilor antreprenorilor și îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite companiilor, astfel încât orice impas economic să fie transformat într-o oportunitate de business.
Sub umbrela CITR Group funcționează trei entități: divizia de investiții – CIT Resources, acționar al ROCA, divizia de management – CIT Restructuring, care asigură managementul companiilor din platforma ROCA, și CITR, divizia de insolvență, lider al pieței de profil din România.