Cautare
, Contributor

Tech |
|

Cisco: Atacurile de tip ransomware generează anual venituri de 34 mil. dolari

Raportul Cisco de Securitate a ajuns anul acesta la a noua ediție și analizează informații despre atacurile informatice și tendințele în materie de securitate cibernetică.
15. Cisco

La nivel global, 45% dintre managerii care se ocupă de securitatea informatică a companiilor au încredere în soluțiile de securitate IT, potrivit studiului, iar atacurile cibernetice actuale sunt mai îndrăznețe și se desfășoară pe o perioadă mai mare de timp.

Companiile devin vulnerabile în fața atacatorilor din cauza infrastructurii îmbrătrânite și structurii organizaționale învechite și, prin urmare, organizațiile nu reușesc să detecteze atacurilor la momentul potrivit și să remedieze problemele.

Studiul mai arată că 92% dintre directorii companiilor admit că nu sunt siguri de punctele forte ale companiilor pe care le conduc atunci când vine vorba de securitate IT și că sunt conștienți de așteptările pe care le au de la ei investitorii și autoritățile de reglementare, acelea de a încerca să diminueze și să administreze expunerea la riscurile pe care le implică securitatea cibernetică. Astfel, încep să ia mpsuri pentru a asigura viitorul afacerilor pe care le conduc.

Atacatorii folosesc din ce în ce mai mult surse legitime cu scopul de a lansa campanii pentru câștiguri imediate. De asemenea, atacurile de tip ransomware, un virus ce restricționează utilizarea dispozitivului pe care îl infectează, le aduc rapid hackerilor venituri semnificative – conform calculelor Cisco, o singură campanie de atac de tip ransomware generează venituri de 34 de milioane de dolari anual. În cadrul unei conferințe de presă, Toma Câmpeanu, directorul general al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice a spus că „domeniul medical prezintă potențial pentru atacurile de tip ransomware”, deoarece oamenii sunt dispuși să plătească pentru a recupera informațiile.

Din studiu a mai reieșit că IMM-urile sunt potențiale vulnerabilități, deoarece folosesc mai puține instrumente în procesul de apărare împotriva atacurilor. Spre exemplu, între 2014 – 2015, numărul de IMM-uri care foloseau soluții de securitate web a scăzut cu peste 10%, iar acest lucru indică un risc potențial pentru companii.

De asemenea, infractorii cibernetici se orientează mai mult către compromiterea servelor, precum cele dedicate platformelor WordPress, pentru a-și susține atacurile. Spre exemplu, numărul domeniilor utilizate de infractorii cibernetici a crescut cu 221% între februarie și octombrie 2015.

VEZI CUM A AJUNS SECURITATEA CIBERNETICĂ UNUL DINTRE CELE MAI FIERBINȚI SUBIECTE ALE MOMENTULUI

Cătălin Pătrașcu, șeful Serviciul de Securitate Informațională și Monitorizare din cadrul Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), a declarat că anul trecut, „26% dintre adresele IP unice alocate spațiului cibernetic au fost implicate în minim o alertă de securitate națională”. De asemenea, acesta mai spus că, tot anul trecut, „17.088 dintre domeniile „.ro” raportate la CERT au fost compromise”, în creștere cu 58% față de 2014, iar printre acestea s-au aflat și site-uri ale instituțiilor statului sau ONG-urilor. Cu toate acestea, Cătălin Pătrașcu spune că „s-au găsit metode prin care instituțiile să-și recupereze datele fără a fi nevoie să plătească”.

Totodată, raportul Cisco mai arată că externalizarea este în creștere. Companiile conștientizează valoarea externalizării serviciilor pentru a echilibra portofoliul în materie de securitate, iar acest lucru include consultanță, verificarea permanentă a nivelului de securitate și răspunsurile la incidente. De asemenea, IMM-urile își îmbunătățesc abordarea în materie de securitate, în parte, prin externalizare: anul trecut, 23% dintre IMM-uri au ales externalizarea componentei de securitate, față de 14%, în 2014.

În România, peste 50.000 de persoane lucrează în outsourcing. Întrebat de Forbes România care sunt avantajele și dezavantajele faptului că România este o destinație de outsourcing, Dorin Pena, directorul general al filialei locale Cisco a declarat că un lucru pozitiv este că sunt create locuri de muncă, dar sunt „job-uri operaționale care pot dispărea oricând”.

Referitor la situația securității cibernetice în România, Cisco a concluzionat, printre altele, că românii au conștientizat nevoile de securitate, însă lipsesc investițiile și că criminalitatea informatică nu este specifică țării noastre.

În vederea realizării raportului au fost analizate 2.400 de companii, din 12 țări.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii