Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Cipru, amețită de războiul intereselor, se află pe culmea prăpastiei

Cipru_(2).jpg
Biserica Ortodoxă din Cipru își pune activele la dispoziția statului, Rusia mizează pe resursele naturale, BCE și Germania amenință cu insolvența băncilor, iar oficialii europeni pun presiune pe ieșirea statului din zona euro.

În cursul ședinței din data de 19 martie cu misiunea Comisiei Europene, FMI și BCE, oficialii ciprioți au refuzat să accepte taxarea depozitelor bancare pentru finanțarea programului de bailout și menținerea statului în UE, convenit inițial ca parte din înțelegere sub presiunile unor state importante din zona euro.

"Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro, şi trebuie să căutăm împreună alternative la pachetul negociat", a afirmat ministrul luxemburghez al Finanţelor, Luc Frieden, informează agenția Reuters.

Biserica Ortodoxă din Cipru, cu o participație de 28% din a treia bancă din Cipru, Hellenic Bank, și implicată în afaceri cu resurse naturale si alcool, a declarat oficial că este dispusă să-și pună toate activele la dispoziția statului pentru obținerea de fonduri.
„Întreaga avere a Bisericii este la dispoziţia ţării (…) astfel încât să putem sta pe propriile picioare şi nu sprijiniţi de străini“, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos.

Decizia parlamentarilor de a respinge taxarea depozitelor poate fi considerat un gest de prietenie arătat Rusiei, care are interese majore în Cipru, începând cu depozitele în valoare de miliarde de euro și terminând cu rezervele de resurse naturale ale țării. Compania Gazprom a condiționat un posibil ajutor al sistemului bancar cipriot dacă primește acces la drepturile de exploatare a gazelor naturale. O altă soluție în schimbul ajutorului financiar oferit de ruși ar fi un port naval pentru flota rusă, însă aceasta implică distribuirea armanetului rus de contrabandă.

Pe de altă parte, ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble atenționează că băncile vor intra în faliment dacă oficialii ciprioți nu acceptă planurile unui program de bailout, în cazul în care pierderile suferite de băncile cipriote este într-o continuă creștere.
„Banca Centrală Europeană a avertizat clar că fără un program de reforme pentru Cipru ajutorul nu va veni. Două mari bănci cipriote sunt insolvente dacă nu primesc fonduri de urgenţă de la BCE. Cineva trebuie să le explice aceasta ciprioţilor şi cred că există pericolul ca ei să nu mai poată deschide niciodată băncile“, a declarat Schaeuble, potrivit Bloomberg.

Într-un comunicat de presă eliberat de BCE, membrii consiliului guvernator al instituției au luat decizia de a menține deschise pentru câteva zile liniile de lichiditate de urgență (ELA) oferite băncilor cipriote, ca un răgaz pentru oficialii ciprioți să găsească o soluție pentru programul de bailout, după ce parlamentul cipriot au respins planul negociat de EU și FMI, ce presupune taxaraea depozitelor cu 10%. Ajutorul ELA ajunge la 9 miliarde de euro, în comparație cu depozitele bancare care ajung la 60 de miliarde euro, din care 20 de miliarde de euro aparțin deponenților ruși.

„După aceea, programul de Asistenţă de Lichiditate de Urgenţă (ELA) va fi luat în considerare doar dacă va exista un program UE/FMI care să asigure solvenţa băncilor respective“, notează comunicatul.

În cazul în care nu se va găsi o soluție, cele două bănci se vor prăbuși în urma retragerilor masive, fie acestea și limitate, acțiune ce va conduce la colapsul sistemul bancar și implicit la falimentul statului. Totodată, există riscul real ca neîncrederea să influențeze și alte state din uniune, iar băncile locale să facă față unui val de retrageri impresionante, iar piețele să-și piardă încrederea în zona euro.
„Nu pot exclude insolvenţa Ciprului. Prin ieşirea din zona euro nu s-ar obţine nimic. Ciprul trebuie să acţioneze acum“, a declarat ministrul austric de finanţe Maria Fekter pentru publicaţia Oesterreich.

Conform unui sondaj de opinie, 67% dintre ciprioți preferă ieșirea statului din zona euro și încheierea unor relații de afaceri mai apropiate cu statul rus, în detrimentul taxării abuzive a depozitelor bancare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii