Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Ciprian Nuțu, Fondator și Director General Trutzi: „Multe sectoare vor intra în picaj pentru că economia se va contracta și suntem conștienți că va fi nevoie de mult timp pentru ca ea să reintre pe o pantă ascendentă.”

„Forbes România” invită antreprenori, manageri și companii să vorbească cum își desfășoară activitatea în această perioada dificilă, cum gestionează situația foarte fluidă, cum își tratează personalul, ce speranțe au, ce temeri și multe alte aspecte vitale.  
Trutzi_Forbes_aprilie2020

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dvs. de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

 

Pentru a preveni răspândirea epidemiei, am urmat recomandările Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Astfel, am luat toate măsurile sanitare necesare pentru a securiza pe cât posibil procesul de desfășurare a activității: utilizăm dezinfectant, mănuși și măști de protecție pentru întreaga echipă. Dat fiind faptul că menținem o parte din servicii și produse disponibile, măsurile asigură și protecția clienților noștri. Am decis să continuăm activitatea cu o parte a forței de muncă, în cadrul căreia are loc un proces continuu de comunicare activă pentru a ne încredința că sănătatea lor nu este pusă în pericol pe parcursul desfășurării activității.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dvs. le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

 

Din cauza faptului că echipa de producție, care lucrează la nivel redus, dar și cea din depozite, care s-a redus la jumătate de efectiv, nu își poate desfășura activitatea de acasă, așa cum se întâmplă în cadrul multor altor companii, cel mai important pas a fost aplicarea tuturor măsurilor sanitare care să asigure siguranța în cadrul locului de muncă. Al doilea pas, fundamental atât pentru noi, dar și pentru echipa pe care am creat-o pe parcursul timpului, a fost să conservăm pe cât posibil toate locurile de muncă, o parte din personal aflându-se deja în șomaj tehnic. Având în vedere fluxul mare de informații primite din partea statului, considerăm că informarea activă a personalului este cel puțin la fel de importantă, motiv pentru care am decis să ne ocupăm constant și de acest aspect.

 

Forbes România:  Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

În această perioadă, informarea consecventă din surse credibile reprezintă unul din pașii cei mai importanți care trebuie luați pentru a ne asigura că grăbim pe cât posibil revenirea la normalitate, deci ridicarea gradului de conștientizare a populației asupra importanței respectării măsurilor luate este de bază. Trebuie să fim siguri că reglementările de oprire a răspândirii virusului ajung la toată lumea, pentru că această situație ne vizează pe toți.

Un ajutor real ar fi susținerea firmelor din domeniu prin plata șomajului tehnic, ținând cont de faptul că multe companii din acest domeniu nu își pot desfășura activitatea la capacitate normală. Încă se vorbește despre acest subiect și urmează să fie anunțate deciziile luate, deci vom vedea la momentul respectiv. Continuând discuția la nivel financiar, reducerea sau scutirea de taxe pentru o perioadă este o măsură pe care statul ar trebui să o aibă în vedere, mai ales pentru firmele care au făcut tot posibilul să își mențină numărul de angajați. Dacă acest lucru nu este posibil, ar fi un avantaj chiar și o amânare a plății taxelor până la momentul în care activitatea se redresează și se poate vorbi despre o capacitate reală de plată. De asemenea, garantarea de credite bancare, chiar și subvenționate, poate constitui un sprijin și poate ajuta la depășirea acestei situații limită.

În altă ordine de idei, generarea unor proiecte noi de infrastructură ar putea susține atât creșterea în acest sector, dar și menținerea pe termen lung a numărului de angajați. Impulsionarea sectorului de construcții și a consumului de materiale de construcții ar mai putea reprezinta o măsură care să ajute considerabil la desfășurarea activității din domeniul nostru. Cu toate că nu se poate vorbi cu certitudine despre acest aspect la momentul actual, un program de încurajare a achizițiilor de locuințe ar fi o măsură care ne-ar asigura o continuitate.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dvs. dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Dacă lucrurile vor continua să ia amploare, în primă fază vom reduce activitatea și ne vom orienta și mai mult înspre online, unde putem primi proiecte noi din partea clienților. Cel mai rău scenariu pe care îl luăm în considerare este restrângerea totală a producției, cât și a comerțului. Dacă vom ajunge în punctul în care nu vom mai putea realiza profit, nu vom putea face investiții și vom fi nevoiți să restrângem pe cât posibil atât costurile, cât și salariile. În funcție de gravitatea situației, este posibil să fim nevoiți chiar să disponibilizăm personal pentru a putea menține firma pe linia de plutire.

Sperăm ca situația să nu ne împingă să ajungem la acel scenariu pentru că, dacă epidemia continuă și firmele nu își vor relua activitatea în 1-2 luni, va fi un an dezastruos. Multe sectoare vor intra în picaj pentru că economia se va contracta și suntem conștienți că va fi nevoie de mult timp pentru ca ea să reintre pe o pantă ascendentă. Singura soluție optimă pe care o întrevedem în acest scenariu gri presupune o colaborare strânsă între stat și companii și o abordare responsabilă pentru a putea ieși din această situație de blocaj economic.

 

Forbes România: Cum credeți ca ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Putem influența în mod pozitiv situația locală în ansamblul ei prin desfășurarea activității firmei. Vom face tot posibilul să ne păstrăm echipa compactă și completă și să le oferim siguranța unui loc de muncă atât pe termen scurt, dar și mediu. În același timp, ne dorim să continuăm pe cât posibil investițiile în dezvoltarea oamenilor și, concomitent a firmei, pentru a ține moralul ridicat și a ne asigura că ieșim din această criză cu aceeiași oameni alături, care au fost aici și la început. În urma unei analize, am ajuns la concluzia că vom menține unele servicii necesare în piață, chiar dacă asta se va desfășura în condițiile unor costuri crescute.

În ceea ce privește partenerii, ne vom arăta susținerea și vom fi mai flexibili cu termenele de plată, pentru ca aceștia să continue să lucreze cât le este posibil. În același timp, nu vom pune presiune inutilă pe resursele pe care statul ni le oferă și nu vom apela la ele decât dacă vom avea cu adevărat nevoie.

Din punct de vedere social, vom participa activ în comunitatea locală cu tot ceea ce va fi nevoie pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului. Ne dorim în același timp să continuăm desfășurarea proiectelor care au deja o finanțare asigurată pentru a ne aduce contribuția în piață, a genera bani și a putea asigura locuri de muncă și altor oameni. În același timp, vrem să ne implicăm în mod direct în susținerea sistemului medical pentru că acesta se află într-o situație limită și cu toții avem nevoie ca el să funcționeze la capacitate maximă pentru a putea stabiliza contextul în care ne aflăm.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii