Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Ciprian Dascălu, economist șef ING: Prognozăm ca PIB-ul pe locuitor să fie de 64% în 2020

România are un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor de 55% față de media Zonei Euro (însemnând că avem un decalaj de 45 de puncte procentuale față de medie) și prognozăm să atingă 64% în 2020, spune Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank.

În opinia sa, România nu este pregătită să adopte moneda unică până cel mai devreme în 2023, când poate se va ajunge la un PIB pe cap de locuitor de cel puțin 70% față de media Uniunii Europene (UE).

„În primul rând, criteriile de convergență nominale par a fi depășite de realitățile curente și și-au arătat limitările după actuala criză a datoriei. În al doilea rând, cred că instituțiile europene trec printr-un proces de transformare spre o coeziune fiscală mai ridicată și ar fi de considerat adoptarea monedei unice după ce acest proces va fi finalizat”, explică Ciprian Dascălu.

El mai spune că în viitor criteriile de convergență reală vor câștiga importanță. Mai exact, „acestea se referă la sincronizarea ciclurilor economice și transmiterea simetrică a șocurilor în interiorul unei zone monetare unice, ceea ce implică o structură similară a economiei, nivel apropiat al productivității, nivel apropiat al venitului pe cap de locuitor, pondere similară a raportului dintre bunurile comercializabile (tradable) și cele non-tradable în coșul de consum, fluxuri comerciale asemănătoare, reglementări și structură similară ale pieței forței de muncă și nu în ultimul rând o convergență instituțională”, potrivit economistului șef ING.

Printre beneficiile aderării României la monedă unică, Cirpian Dascălu, menționează eliminarea costurilor de tranzacționare, eliminarea riscului de curs de schimb pentru o mare parte din schimburile comerciale, scăderea riscurilor de stabilitate macroeconomică, integrarea piețelor financiare, creșterea competiției și o reprezentare mai bună la nivel global.

Cât despre dezavantaje, economistul șef ING spune că „acestea ar fi pierderea independenței politicii monetare, pierderea pârghiei de ajustare prin mecanismul cursului de schimb, ajustarea mai brutală a pieței muncii la șocuri exogene și limitări aduse răspunsului fiscal”.

Până acum, 19 din cele 28 state membre UE au adoptat moneda euro. Pentru ca o țară să adopte moneda unică, trebuie să îndeplinească criteriile de convergență stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Atunci când o țară adoptă euro, puterea de decizie în domeniul monetar este a Băncii Centrale Europene, care acționează independent prin intermediul unei politici monetare unice pentru toată zona euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii