FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Având în vedere caracterul afacerii noastre, nu ne-am permis niciodată, în cei 20 de ani de activitate, să intrăm în vacanță, adică să oprim pentru 2/3 săptămâni activitatea, așa cum se întâmplă în alte țări. Însă este evident că avem nevoie de o vacanță, dar reușim să ne continuăm activitatea fără sincope. Perioada aceasta a fost una mult mai grea, cu multe modificări organizatorice, legislative, așa încât nevoia de vacanță este evidentă. Mai ales că nu vom cunoaște care va fi evoluția acestei pandemii și mai ales dacă această pandemie se va transforma într-o criză economică care deja își arată colții. Decamdată se resimte o criză de aprovizionare și o creștere nejustificată a prețurilor.

Certitudini și predictibilitate

Firmele din România sunt antrenate de 31 de ani să facă față crizelor și lipsei de predictibilitate, datorită mediului politic românesc. În acest moment lipsa de predictibilitate este dublă, dacă pot folosi un astfel de termen. Fiindcă peste lipsa unei predictibilități economico-politice se suprapune și pandemia, care așa cum spuneam, este foarte posibil să fie urmată de o severă criză  economică. Din fericire afacerea pe care o avem este strâns legată de un domeniu care și în pandemie a funcționat și va funcționa mai mereu.  Problema pe care o putem avea este aceea că într-o perioadă delicată dpdv economic/pandemic, apetitul investițional al clienților, indiferent de mărimea acestora, se contractă. În această vară se simte o oarecare relaxare, aceasta și datorită faptului că totuși România a ținut destul de bine sub control pandemia. Relaxarea se reflectă și în dorința clienților de a face achiziții de echipamente, dar prea puține sunt cazurile în care  firmele doresc să facă investiții mai mari. În această perioadă se acoperă doar anumite necesități de moment.

Îngrijorări

Creșterea destul de rapidă a numărului de cazuri de infectare în câteva dintre țările europene, cum ar fi Spania, UK, Olanda, ceea ce înseamnă că relaxarea nu aduce o rezolvare economică. O economie nu poate funcționa cu astfel de perioade de relaxare urmate de cele cu restricții. Se pare că guvernele nu prea reușesc să adopte soluții viabile pentru eradicarea completă a acestui virus, chiar dacă acum avem vaccinuri. Implicit funcționarea domeniului în care activăm este strâns legată de consumul clienților finali. Dacă lanțul de consum nu este continuu, apar disfuncționalități, care se reflectă imediat și în valoarea facturată a firmei noastre.

Planuri de business

Strategia noastră, în cei 20 de ani de activitate, a fost mereu să găsim soluții. De aceea spuneam mai devreme că România a fost un bun teren de antrenament pentru antreprenori, din cauza acestei lipse de predictibilitate. Așa că sperăm ca și pentru finalul acestui an să menținem vânzările la nivelul de anul trecut, iar planurile noastre investiționale să nu sufere prea mult.
Pentru 2022, din fericire avem antamate contracte care ne conferă o oarecare liniște, dar evident că totul stă sub un mare semn de întrebare. Și așteptăm ca guvernul să-și respecte promisiunile din campania anului 2020 și să aducă mult promisele fonduri europene. Dar nu cum s-a întâmplat cu Măsura 3 – “Granturi de investiții pentru IMM-uri”, unde a fost promis un program de finanțare, firmele şi-au pus speranțe în aceste ajutoare, au depus dosarele cu documentația necesară, au alocat resurse, au plătit facturi firmelor de consultanță, după care în luna mai, am fost anunțați că această măsură s-a anulat. Și din păcate nimeni nu este răspunzător.

Vacanță în țară sau în străinătate

Da, plec în vacanță o săptămână în țară, pe litoral.

Pe parcursul acestei veri, redacția Forbes România va publica mai multe astfel de chestionare, ce fac parte din proiectul editorial intitulat Summer Plans 2021. Totodată, acestea se vor regăsi și în ediția viitoare de print Forbes România.