FacebookTwitterLinkedIn

Față de afirmațiile liderului PSD, Dacian Cioloș a menționat că: „Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa, ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există”.

În plus, fostul șef al Executivului a precizat că, anul trecut, veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament, odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai exact, deficitul estimat în proiectul de buget de stat pe 2016 a fost de 2,8% din PIB, însă în final a rămas la 2,59% din PIB, susține Anca Dragu, fostul ministrul al Finanțelor.

Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii”, a mai scris Cioloș.

Ex-premierul a subliniat că afirmațiile lui Liviu Dragnea fac parte din același mod de lucru folosit de PSD și cât timp a guvernat el, respectiv între noiembrie 2015 și ianuarie 2017: „tehnocrații sunt de vină”. „PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă. Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședință de Guvern?”, a adăugat Cioloș.

Dragnea a declarat, într-o emisiune TV, duminică seara, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii: „Ei au estimat pe hârtie, având la bază, probabil, nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal”.

 

Citiți și:

Liviu Dragnea vrea comisie parlamentară pentru Cioloş şi Dragu: „Bugetul pe 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei”

Salariile bugetarilor crescute cu 20% și ale artiștilor cu 50%, de la 1 februarie. Ce alte beneficii sociale mai introduce Executivul?

Salariul minim brut crește la 1.450 lei, de la 1 februarie

Plafonul pentru microîntreprinderi, ridicat până la 500.000 de euro

Preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul va sări de 4% din PIB dacă se vor adopta majorările salariale şi creşterea punctului de pensie

Daniel Constantin: Nu vom cere Comisiei Europene depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB, în 2017