FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare conferință dedicată sectorului IT din România a fost organizată de către CIO Council și Revista Cariere. În cadrul conferinței s-au reunit peste 200 de profesioniști și manageri IT, CIOs și COOs, unde s-au discutat preocupările majore ale acestor specialiști: securitate și lipsa de competențe tehnice în Analytics, alienerea, dezvoltarea software, securitatea informatica și dezvoltarea Cloud.

S-a discutat despre viitorul digital în afaceri, despre transformările digitale și despre noul rol pe care îl are un CIO în urma acestor transformări.

Conferința a host moderata de catre Yugo Neumorni, Presedinte CIO Council Romania si Director IT, Hidroelectrica, Carmen Adamescu, Partner, Head of IT Advisory Services, EY Romania si de catre Gianrodolfo Tonielli, Managing Director for Accenture Technology Services in CEE, cea de-a cincea editie a conferintei s-a bucurat de un real succes. Teme precum “Digital Transformation: from technical capabilities to business strategies and mindsets”, “Cybersecurity. Open SI vs. Secure IT. The Dark Side of the Cloud” sau “Innovation is the sole future of business” au fost dezbatute de specialistii in domeniu.

In deschiderea conferintei, Yugo Neumorni, Presedinte CIO Council Romania si Director IT, Hidroelectrica ne-a invitat intr-o aventura a ideilor si dezbaterilor si a vorbit despre inovatiile tehnologice si despre procesul de digitalizare: „Digitalizarea nu mai este un fenomen despre care vorbim la timpul viitor. Ea este aici si vine cu provocari fara precedent pentru CIOs din companii. Suntem in Era Digitala, suntem in era robotilor, in era inteligentei artificiale si cognitive. Companiile, afacerile si intreaga societate se transforma intr-o maniera greu de anticipat in urma cu cativa ani. CIOs trebuie sa fie mana dreapta a executivilor si sa se regaseasca in Board-urile companiilor,  intrucat rolul acestora este decisiv, atat pentru remodelarea afacerilor, cat si pentru preventia si protectia impotriva atacurilor cibernetice.”

Primul speaker care a luat cuvantul a fost Emin Alper Karacar, Partner, Advisory Services  EY Central & Southeast Europe IT Advisory Leader. Acesta a identificat megatrendurile ce ne modeleaza acum existenta si a vorbit despre o revolutie industriala si despre redefinirea industriei de la 0.„Trebuie sa fim pregatiti si sa ne gandim cum trebuie sa ne pregatim si cum sa ajutam clientii fara doar a ne uita la industria noastra, ci si la ce fac altii”, a fost concluzia lui Karacar.

Marius Antonie, Technology Consulting Manager, Accenture, a vorbit despre viziunea trendurilor in domeniului IT-ului si al tehnologiei. „Tehnologia trebuie sa se adapteze dupa nevoile noastre, nu invers. Trebuie sa existe un parteneriat intre noi si tehnologie, trebuie sa facem tehnologia sa munceasca pentru noi”, a incheiat Marius Antonie. Acesta a facut si o demonstratie cu un robot, capabil sa inteleaga si sa execute comenzile date de om, precum si sa dea sarcini mai departe altor dispozitive inteligente, la randul sau.

Corina Bianca Gonteanu, Strategic Director of Marketing Europe ManpowerGroup, a vorbit despre interactiunea dintre om si tehnologie. „Desteptarea” tehnologiei pune o mare presiune pe piata actuala a locurilor de munca. Dar Corina Gonteanu de la Manpower Group ne linisteste putin. Daca facem un pas in spate si privim situatia per ansamblu, vom realiza ca in centrul tuturor acestor schimbari se afla fara indoiala OMUL.

Surprize-surprize: oamenii sunt cei mai importanti. Recunoastem ca tehnologia modeleaza lumea, dar cheia e in continuare reprezentata de oameni, cel mai mult conteaza omul”, reliefeaza Corina Gonteanu.

Reprezentantii Orange Romania, au vorbit despre inovatiile tehnologice. Cristian Pațachia-Sultanoiu, Development & Innovation Manager, Orange Romania a prezentat viziunea gigantului IT asupra noilor inovatii, ultimele aplicatii lansate si proiectul primului smart city din Romania, dezvoltat impreuna cu compania de telecom, anume Alba-Iulia, de la hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat in zonele publice, solutia de transport public inteligent in 15 mijloace si platforme de comunicare si semnalarea problemelor municipalitatii, la infrastructura LoRa WAN prin care comunica  dispozitivele conectate la internet si solutii de management al iluminatului public.

Matei Psatta, Digital Marketing Specialist, a prezentat publicului o piramida a nevoilor digitale, un mod interesant de a privi produsele tehnologice. Astfel, echivalentul nevoilor de baza umane (mancare, apa, adapost, etc.) sunt, din punct de vedere tehnologic: sa scrii un document electronic, sa poți sta pe net, sa poți cauta lucruri care te intereseaza etc. Apoi, din punct de vedere al siguranței, consumatorul trebuie sa aiba incredere in produsul pe care il foloseste.

Sa luam exemplul Google”, a explicat Psatta. „Aceasta companie face miliarde din advertising. Daca lumea n-ar avea incredere ca Google funcționeaza si ca stie ce face, credeți ca ar mai baga bani acolo? Sau Facebook-ul. Credeți ca oamenii ar mai sta pe Facebook, daca n-ar avea incredere in aceasta platforma? Ei au incredere ca datele lor sunt in siguranța acolo. Nici macar n-are importanța daca e real sau nu, atata vreme cat ei sunt convinsi de asta”, a completat el.

Apoi, Sergiu Negut, Associate Dean of Entrepreneurial Growth, Maastricht School of Management Romania, ne-a pus pe ganduri cu intrebarea: “How was your day tomorrow?”. Noi, romanii, avem tendinta de a ne axa mai mult pe prezent decat pe ceea ce ne poate aduce ziua de maine. Asa ca trebuie sa avem in vedere ce stim acum si sa ne concentram pe ce trebuie sa facem pentru a reusi si maine, si poimaine si tot asa.

In cadrul panelului de securitate si siguranta in mediul digital, moderat de catre Yugo Neumorni, Catalina Dodu, Country Manager, Atos IT Solutions and Services Romania a punctat niste lucruri esentiale.

Cand vine vorba de securitatea cibernetica, exista doua tipuri de organzatii: cele care au fost atacate si cele care nu stiu ca au fost atacate. Hacking-ul nu mai reprezinta munca unui adolescent plictisit; a devenit o economie sprijinita de companii si, in unele cazuri, de actori statali. Industria e atat de dezvoltata si va continua sa creasca in asa fel incat va ajunge sa valoreze 6 trilioane de dolari pana in 2021”, a avertizat Catalina Dodu.

Cea de-a treia sesiune a conferintei, intitulata “Innovation is The Sole Future of Business” a fost deschisa de catre Bogdan Tudor, Vicepresedinte, CIO Council Romania, CEO Startech Team, a explicat conceptul „Digital Transformation for Exponential Company Growth”.

E cel mai bun moment sa lucrezi in IT, pentru ca esti conectat la oportunitatile uriase deschise de transformarile aduse de tehnologie. Trebuie sa profitam de o lume aflata intr-o continua schimbare. Orice revolutie este o mare oportunitate… pentru cei care sunt pregatiti sa profite de ea”, a precizat Bogdan Tudor

Dragos Dinca, IT Director, Posta Romana a raspuns la intrebarile: „Robotii vor distruge joburi?”, „E pregatita Romania de o astfel de revolutie?” in cadrul panelului despre inovatie, moderat de catre Gianrodolfo Tonielli, Managing Director for Accenture Technology Services in CEE.Dragos Dinca este de parere ca se vor crea joburi, dar ca „trebuie sa construim un trust environment, atat la nivel de tara, cat si la nivel organizational. In plus, se pot oferi joburi alternative pentru cei care si-ar putea pierde joburile ca urmare a automatizarii, cu ajutorul programelor de reformare profesionala, de exemplu”.

Cristian Cucu, CIO Guvernul Romaniei a spus ca situatia e delicata si ca trebuie sa ne uitam la CIO dintr-o perspectiva de business Intelligence. „E nevoie ca CIO sa fie in board-ul de conducere ca sa rezolve problemele si sa puncteze anumite lucruri celorlalti, este un gap intr-adevar, dar trebuie sa profitam de uriasa acceleratie pe care tehnologia o poate aduce fiecarei firme si trebuie sa o folosim ca sa devenim mai buni decat competitia”, spune acesta.

Dragos Florian Stanescu, CIO Council Member, IS Business Partner SEE at Syngenta, a vorbit despre cum putem avea o relație buna cu clienții si cum putem digitiza business-ul.  „Nu exista o strategie digitala, ci e vorba de o digitizare a business-ului, adica sa cream valoare adaugata prin digitizare, asa imbunatatim experienta clientilor”, a declarat Dragos Florian Stanescu.

CIO Council Național Conference 2017 s-a incheiat cu acordarea mai multor premii oferite de catre sponsorii evenimentului. Premiul cel mare a fost un Ultrabook T935, varf de gama de la Fujitsu.