FacebookTwitterLinkedIn

Scăderea de 89.000 de persoane pentru programele din prime-time ale TVR 1 reprezintă a doua pierdere de audiență ca mărime după Prima TV (-111.000 persoane) dintre marile televiziuni, în perioada analizată.

În afară de scăderea audienței, canalul public TVR 1 mai are o problemă legată de vârstele înaintate ale telespectatorilor săi, fapt care descurajează investițiile publicitare din partea companiilor care caută publicul comercial (18 – 49 de ani).

VEZI BILANȚUL FINANCIAR AL SRTV ÎN 2014!

Circa 36,6% dintre telespectatorii săi în prime-time au vârste de peste 65 de ani. Este cea mai mare cifră procentuală dintre televiziunile generaliste, dar este mult mai mică decât a celor de știri (Antena 3, România TV și B1 TV).

De asemenea, un sfert din audiența națională are vârste cuprinse între 55 și 64 de ani. Comparația cu televiziunile private generaliste rămâne valabilă și în cazul acestei grupe de vârstă, fiind cea mai mare. Dar TVR 1 este în avantaj față de televiziunile de știri.

Doar 5% dintre telespectatorii TVR 1 au vârste între 25 și 34 de ani și 2,3% între 18 și 24 de ani.

Telespectatorii cu studii superioare dețin o cotă de 20,2%, cea mai mare dintre televiziunile generaliste. (E un punct forte al TVR 1!) Dar cifra este inferioară comparativ cu televiziunile de știri.

Publicul feminin are o pondere de 52,8%, în timp ce bărbații dețin o cotă de 47,2%.

În fapt, publicul TVR 1 se află la granița dintre profilele televiziunilor private generaliste (public tânăr și dinamic) și cele ale televiziunilor de știri (vârste foarte ridicate și educație relativ înaltă).