FacebookTwitterLinkedIn

Ajunsă la a doua ediție, Gala Forbes Best Office Buildings, organizată cu sprijinul BMW Group România, Genesis Development, Rigips Saint-Gobain,  Corporate Office Solutions (COS) și Spatiicomerciale.ro, s-a bucurat de o prezență numeroasă, compusă din principalii jucători din domeniu, cu activități atât în București, cât și în noile „capitale office” – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov.

Alături de reprezentanții marilor fonduri de investiții și ai dezvoltatorilor cu activități pe piața românească, în sala Platinum a hotelului Sheraton au fost prezenți consultanți imobiliari ai celor mai importante companii de profil, producători de materiale de construcții, companii de amenajare a spațiilor interioare, avocați de la marile case de avocatură, arhitecți.

După discursurile de introducere și prezentarea ediției speciale a revistei Forbes România dedicată segmentului office – cuprinde o ierarhie a principalelor hub-uri office din România – , a urmat premierea propriu zisă.

Forbes Best Office Buildings 2016: Top 10 hub-uri office

Best Office_Forbes_2016_Fundal Eveniment

Prima distincție a serii, ”Cel mai inovator proiect în piețele secundare”, a revenit Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Development. Proiectul câștigătorului la această categorie nu este inovator doar prin faptul că îndeplinește cerințele spațiilor de lucru moderne, ci mai ales prin aceea că a readus la viață, printr-o reconversie spectaculoasă, un reper al mediului de business. Mai mult decât atât, acest proiect, în care sunt prezente companii importante, stimulează și antreprenoriatul, printr-un accelerator de business.

Premiul a fost ridicat de omul de afaceri Ion Sturza, care a mărturisit audienței că ideea acestui parc i-a venit după ce a citit un articol despre Silicon Valley publicat în Forbes România.

Al doilea premiu al serii, ”Cel mai mare proprietar de clădiri office”, a revenit grupului Immofinanz și a fost ridicat de Sorin Vișoianu, country manager office România și Bulgaria. Portofoliul câștigătorului acestei categorii, în suprafață de circa 190.000 de metri pătrați închiriabili de clădiri office, va crește în acest an cu 10%. Fondul de investiții a demarat anul trecut modernizarea și reconfigurarea unuia dintre cele mai importante parcuri office din România, situat în zona care s-a clasat pe primul loc în ediția din acest an a topului 10 cele mai bune hub-uri office, și anume Dimitrie Pompeiu.

”Cel mai activ dezvoltator” a fost desemnat grupul Globalworth. Premiantul de la această categorie lucrează în prezent la edificarea a trei proiecte office ce totalizează circa 150.000 de metri pătrați de spații office, mai mult de o treime din livrările din acest an. Două dintre acestea vor deveni cu siguranță repere pe piața office din România.

Anul trecut, desi sărac în tranzacții, a marcat revenirea pe segmentul investițional a unuia dintre cei mai importanți jucători din piața office, fondul de investiți GLL, care a câștigat premiul pentru ”Cel mai activ fond de investiții”. Fondul de investiții a realizat anul trecut două tranzacții, valoarea acestora reprezentând 73% din totalul tranzacțiilor cu clădiri office bucureștene din 2015.

Nina Bratfalean, Marketing Manger, BMW Group Romania, a decernat premiul pentru ”Cel mai eficient model de business”. Aurelia Luca, country director Skanska România, a ridicat distincția, oferită pentru eficiența acestui dezvoltator, atât din perspectiva construcției în sine, cât și din cea a modelului de business: primele două clădiri ale ansamblului Green Court au fost edificate, închiriate și vândute în mai puțin de trei ani de la demararea lucrărilor.

”Cel mai activ fond de investiții în piețele secundare”, New Europe Property Investments (NEPI), și-a îndreptat atenția, după o adevărată ofensivă pe segmentul office bucureștean spre piețele secundare. Țintele sale: Timișoara și Cluj-Napoca, adică orașele care se află în prezent pe primele două locuri în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri.
Premiul a fost ridicat de Lori Collin, executive manager office division NEPI.

Lucian Căprărin, manager de produs, Rigips Saint Gobain, a acordat companiei Bog`Art premiul pentru ”Cel mai activ constructor”. În urmă cu patru ani, într-un interviu acordat revistei Forbes România, Raul Doicescu, proprietarul companiei și cel care a ridicat premiul aseară, vorbea despre o schimbare a strategiei companiei sale. În timp, această strategie s-a dovedit a fi câștigătoare:în acești patru ani, compania a construit aproape 170.000 de metri pătrați de spații office, urmând ca în acest an să fie livrați alți 221.000 de metri pătrați. În procente, 50% din portofoliul companiei de construcții va fi fost realizat la finalul lui 2016, adică în patru dintre cei 25 de ani de activitate ai Bog`Art.

”Cel mai relevant dezvoltator în piețele secundare”, Iulius Group, a construit 80.000 de metri pătrați de spații office și dezvoltă în prezent alți 155.000 de metri pătrați – toate acestea în marile orașe din afara Bucureștiului. Totodată, anul trecut a demarat lucrările la un proiect în valoare de 220 de milioane de euro, care include o component office în suprafață totală de 131.000 de metri pătrați. Premiul a fost primit de Raluca Munteanu, development manager Iulius Group.

După o pauză muzicală asigurată de Cvartetul Incantare, decernarea premiilor a continuat.

”Cel mai inovator proiect tranzacționat” a fost desemnat Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust, companie care s-a remarcat, încă de la începutul prezenței sale în România, în anii 2000, prin pionierat, fie că vorbim despre metode constructive, fie că aducem în discuție metode și tehnici inovatoare de construcție și arhitectură.
Premiul a fost ridicat de Florin Furdui, country manager, Portland Trust.

Următorul premiu, ”Cel mai verde proiect din piețele secundare”, a fost decernat de către Cristophe Weller, managing partner Corporate Office Solutions. Câștigătorul: proiectul The Office din Cluj, devoltat de antreprenorul Ovidiu Șandor în parteneriat cu NEPI. Ansamblul este este certificat Breeam Excellent. Premiul a fost ridicat de Ovidiu Șandor și Lori Collin.

Rămânem în orașele din afara Bucureștiului pentru a vorbi despre premiul pentru ”Cel mai curajos dezvoltator în piețele secundare”. Ascenta Management, dezvoltatorul proiectului Coresi Business Park din Brașov, a fost câștigătorul la această categorie. Silviu Savin, partener Ascenta Management, a declarat, în momentul ridicării premiului, că în afară de curaj a mai fost nevoie și de o anumită doză de ”nebunie”, atât din partea sa ca dezvoltator, cât și din cea a primilor chiriași, cărora le-a mulțumit pentru încredere.

Ștefan Tudos, leasing manager, Genesis Development, a acordat în continuare premiul pentru ”Cel mai longeviv partener din piața de birouri” companiei HP România, care are unul dintre cele mai lungi contracte de inchiriere din Romania, extins pe o perioada de 18 ani, pana in 2023 in proiectul de birouri Novo Park. HP România a fost unul dintre primii chiriași ai proiectului și în prezent are închiriată o suprafață de 26.000 de metri pătrați în parcul de birouri din nordul Capitalei.

Pemiul ”Cel mai activ broker de pe segmentul office” a mers către Horațiu Florescu, CEO al companiei de consultanță imobiliară Knight Frank România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniul brokerajului pe segmentul office, premiantul de la această categorie a oferit anul trecut consultanță pentru cele mai mari trei tranzacții de închiriere, ce totalizează o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați în trei dintre clădirile office reprezentative din București. În întreaga sa activitate, a oferit consultanță pentru un million de metri pătrați de spații office. În plus, în 2015, compania pe care o conduce a avut cea mai mare cotă de piață pe piața de închirieri de spații office.

”Premiul pentru dezvoltare continuă a fost cel decernat companiei AFI Europe România, care a demarat un proiect office cu fonduri proprii într-o perioadă deloc propice economiei, în anul 2011. Nu acesta a fost însă motivul pentru care este premiat în această seară, ci continuitatea de care a dat dovadă de atunci încoace, aspect esențial în succesul de care se bucură proiectele sale.

Galerie foto – Gala Best Office Buildings 2016: