FacebookTwitterLinkedIn

Cel puțin 100 de miliardari au sponsorizat în nume propriu, și cel puțin 25 nu au sponsorizat în mod direct, ci sunt căsătoriți cu oameni care au făcut-o.

Joe Biden și Pete Buttigieg se află în fruntea grupului de beneficiari. Forbes a descoperit că Biden a primit „ajutor” de la 60 de miliardari sau de la partenerii acestora până la sfârșitul lui 2019, în timp ce Buttigieg avea 56 de susținători. Tom Steyer și Michael Bloomberg, cei doi candidați miliardari, îi depășesc pe Biden și pe Buttigieg cu propriile resurse. Până la sfârșitul anului, Steyer și Bloomberg au câștigat fiecare peste 200 de milioane de dolari în campaniile lor.

În ultimele trei luni ale anului 2019, 16 noi sponsori l-au susținut pe Biden, potrivit unei analize Forbes. Cel mai generos sponsor al lui Biden este miliardarul în real-estate George Marcus, care i-a oferit 1 milion de dolari fostului vicepreședinte, în decembrie. De asemenea, Marcus a organizat o strângere de fonduri pentru Biden în toamnă. Soția lui, Judy, a reușit să adune încă 2.800 de dolari pentru Biden, fiind prima ei contribuție pentru un candidat la președinție.

De asemenea, Forbes a mai descoperit 16 noi sponsori, în campania lui Buttigieg, printre care Christy Walton, moștenitoarea Walmart și John Doerr, împreună cu soția lui Steve Cohen și cea a co-fondatorului Google, Sergey Brin. Soția lui Brin, Nicole Shanahan, a organizat o strângere de fonduri pentru Buttigieg în decembrie.

Echipa de campanie a lui Buttigieg a primit, de asemenea, o contribuție de la VoteVets, care a plătit pentru publicitate, iar în august a strâns 100.000 de dolari de la miliardarul Brian Sheth.

Forbes a mai găsit opt persoane noi care au donat pentru campania lui Amy Klobuchar. Toți susținătorii, cu excepția unuia, au contribuit, de asemenea și pentru Biden, Buttigieg – sau pentru ambii. Cei mai notabili dintre noi susținători sunt finanțatorul Stephen Mandel, Laurene Powell Jobs și Nicole Systrom, soția co-fondatorului aplicației Instagram, Kevin Systrom. Powell Jobs deține o avere de 25 de miliarde de dolari pe care a moștenit-o de la soțul său, Steve Jobs, co-fondatorul Apple. Ea a contribuit, de asemenea, la campaniile lui Biden, Buttigieg, Kamala Harris, Cory Booker și Michael Bennet.

În timp ce echipele de campanie a lui Buttigieg, Biden și Klobuchar au adunat noi sponsori miliardari, Steyer și Bloomberg și-au controlat propriile operațiuni. După ce Forbes a scris că Marta Thoma Hall a făcut o donație pentru Bernie Sanders, senatorul statului Vermont a returnat banii în noiembrie. Niciun alt miliardar nu i-a trimis bani lui Sanders de la acea întâmplare, potrivit unei analize Forbes. Elizabeth Warren a primit și ea sprijin financiar de la șase miliardari și soțiile lor. Însă, în ultimul trimestru al anului 2019, ea și-a majorat impozitul pe avere de la 3% la 6%, ceea ce ar putea explica de ce niciunul dintre miliardari nu a mai susținut-o.

Până și Andrew Yang, Deval Patrick și Michael Bennet, persoanele care au ieșit recent cursa pentru Casa Albă, au primit donații de la miliardari, în ultimele trei luni ale anului. Dar, după cum a dovedit Sanders, pentru a avea succes la cabina de votare nu e nevoie, în mod necesar, de sprijin din partea miliardarilor.

Lista candidaților pentru cursa la președinția Statelor Unite și sumele strânse pentru campanie:

  • Joe Biden

Candidatul are un număr destul de mare de sponsori. Totalul sumei strânse de la 60 de sponsori este în valoare de 61 milioane de dolari.

  • Pete Buttigieg

Bittigieg are parte de susținători de pe Wall Street și din Silicon Valley, în total 56 de persoane, suma strânsă fiind de 76,8 milioane de dolari.

  • Amy Klobuchar

Klobuchar a reușit să adune suma de 29 de milioane de dolari de la 29 de sponsori.

  • Tom Steyer

Steyer nu are nevoie de mult ajutor de la alții, având propriile fonduri în valoare de 200 de milioane de dolari, însă candidatul a reușit să adune 11 susținători și suma de 206,3 milioane de dolari.

  • Elizabeth Warren

Potrivit Forbes.com, în ultimele trei luni din 2019 nimeni nu a donat nimic pentru campania lui Warren, aceasta are doar 6 sponsori și o sumă de 82 de milioane de dolari.

  • Michael Bloomberg

De ce să ceri bani de la alte persoane atunci când averea ta personala e de 1.000 de ori mai mare decât suma pe care Donald Trump a avut-o pentru campania lui din 2016? Bloomberg are la dispoziție suma de 200,4 milioane de dolari.

  • Tulsi Gabbard

Singurul sponsor este CEO-ul Twitter, Jack Dorsey. Gabbard dispune de suma de 12,6 milioane de dolari pentru campanie.

  • Bernie Sanders

După ce a returnat suma primită de la soția unui milionar, Sanders a rămas cu un total de 109,1 milioane de dolari.