FacebookTwitterLinkedIn

În vârstă de 30 de ani, Anna Sorokin s-a dat drept o moștenitoare bogată din Germania, beneficiara unui fond tutelar care îi asigura o existență luxoasă. Sub numele Anna Delvey, tânăra locuia în hoteluri scumpe, purta haine de designer și a reușit să se infiltreze în înalta societate din Manhattan.
Anna Sorokin este în fapt o imigrantă rusă care a lăsat în urmă un șir lung de datorii și de facturi neplătite, ba chiar a convins un angajat al unei bănci să-i dea 100.000 de dolari. Înainte să fie prinsă era pe cale să convingă un fond mutual de investiții să-i dea un împrumut de 25 de milioane de dolari.

Născută în Rusia, Anna Sorokin a emigrat cu familia în Germania, unde tatăl ei a lucrat o vreme la o companie de transport care a dat faliment. Însoțită de fratele ei, Anna a plecat la Paris, vrând să se înscrie la școala de modă Central Saint Martins. Folosind numele Anna Delvey (despre care a spus că este numele de fată al mamei ei, dar familia a negat), a lucrat ca fotograf pentru  revista de modă Purple, pentru 400 de dolari pe lună.

În 2017 a fost prinsă și condamnată, dar și-a explicat faptele ca fiind „derapajul unei tinere naive, îngrijorată că altfel nu ar fi luată în serios”, scrie New York Times, care a intervievat-o în două rânduri. Chiar și după ce și-a auzit sentința – patru ani de închisoare -, Anna a spus că nu-i pare rău și că, dacă ar avea ocazia, ar lua-o de la capăt.

Anna a falsificat niște extrase de cont pentru că „avea un vis”: voia să investească 40 de milioane de dolari într-un club privat. La proces a spus că investitorii au forțat-o să deschidă clubul înainte ca ei să-și aducă partea. Faptele ulterioare au fot motivate de faptul că Anna era îngrijorată că ar putea pierde controlul afacerii – afacere care nu exista, desigur. „Motivația mea nu au fost niciodată banii. Eram avidă de putere”, spune ea, citată de New York Times.

În vara lui 2013 a plecat la New York, pentru a participa la Fashion Week. Cum aici a reușit să-și facă repede prieteni, șederea s-a prelungit. S-a mutat din hotel în hotel, lăsând în urmă cecuri fără acoperire, dar  împărțind în stânga și-n dreapta bacșișuri de 100 de dolari. Își invita prietenii la cină la restaurante scumpe, și-a angajat un antrenor personal și se îmbrăca de la Gucci și Yves Saint Laurent.

După o perioadă a început să vorbească din nou despre proiectul ei cu clubul, pe care l-a botezat ADF, poveste pe baza căreia a reușit să obțină întâlniri cu unii dintre cei mai influenți antreprenori newyorkezi, iar în 2015 s-a împrietenit cu Andres Calatrava, fiul celebrului architect Santiago Calatrava.

Un an mai târziu s-a întors în Germania, spunându-le cunoscuților că merge acolo pentru a pregăti lansarea ADF. De fapt, a falsificat în Photoshop câteva extrase de cont pe care le-a folosit, la revenirea în New York, pentru obținerea unei noi tranșe de împrumuturi.

Hotelul The Beekman
The W New York

Arestată în iulie 2017 pentru că datora câteva mii de dolari hotelurilor Beekman și W din New York, a fost eliberată pentru a fi din nou închisă câteva luni mai târziu pentru o perioadă între patru și 12 ani. Deși în închisoare a fost o deținută turbulentă, având 13 abateri – bătăi, indisciplină, insubordonare – Anna Sorokin va fi eliberată mai repede, la timp pentru a vedea de acasă premiera serialului de televiziune pe care Netflix îl va face după povestea ei.

Shonda Rhimes
Julia Garner

Serialul are zece episoade și este produs de Shonda Rimes (Bridgerton, Grey’s Anatomy), iar personajul Annei va fi interpretat de Julia Garner (care a primit un Emmy pentru prestația din seria Ozark). Revista Tatler scrie că, în iulie 2020, Netflix a fost obligat să ofere compensații victimelor Annei Sorokin după ce s-a aflat că tânara ar fi primit de la canalul de streaming 100.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a poveștii ei, plus alte câteva mii pentru consultanță și drepturi de autor. Un procuror a decis însă ca banii să meargă la păgubiți, invocând legea numită „Son of Sam”, din 1977, care interzice infractorilor să obțină orice fel de beneficiu financiar de pe urma crimelor lor.

Foto profimediaimages.ro