Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Cinci tendințe din domeniul farmaceutic și al sănătății în Europa Centrală și de Est

Care sunt principalele tendințe din domeniul farmaceutic și al sănătății?
Simona Deimantaite

În 2020, pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra vieții mai multor oameni și a afectat piețele naționale. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte industrii, companiile farmaceutice nu au experimentat o contracție gravă a veniturilor. Dimensiunea totală a pieței industriei farmaceutice din Europa de Est a fost de 87,1 miliarde de dolari în 2020, atunci când criza a lovit economia globală. Evenimentul fără precedent a expus vulnerabilitățile industriei, a adus schimbări pe termen lung pe piață și a evidențiat noi trenduri. În această analiză sunt incluse cinci tendințe care subliniază evoluțiile viitoare din acest sector.

Sursa: Euromonitor International

Schimbări în lanțurile de aprovizionare farmaceutice

În 2019, China și India dețineau aproape 40% din totalul fabricilor de ingrediente farmaceutice active (API) și formule utilizate în mai multe medicamente obișnuite, potrivit datelor Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Cu toate acestea, marile companii farmaceutice își regândesc acum dependența față de cele două țări, în ciuda beneficiilor privind costurile reduse. Sutenabilitatea lanțului de aprovizionare a fost puternic afectată de problemele privind calitatea, deficitul și evenimentele perturbatoare din trecut. Dar pandemia COVID-19 a expus în continuare vulnerabilitățile lanțurilor globale de aprovizionare cu produse farmaceutice atunci când au avut loc întreruperi substanțiale din China și India în 2020. Înființarea de noi centre de producție în alte zone ar putea fi o modalitate de a atenua riscurile. Asta ar însemna producție locală, ori aducerea lanțului de aprovizionare mai aproape de casă. Discuția despre demararea producției API în Europa de Est a devenit din ce în ce mai importantă. Costurile mai mici, reglementările favorabile, un mediu politic stabil comparativ cu cele două state menționate anterior, și o forță de muncă calificată sunt factorii centrali care susțin această discuție.

Ascensiunea farmaciilor online

O altă evoluție semnificativă a industriei pe termen mediu este adoptarea și extinderea serviciilor oferite de farmaciile online și ale rețetelor electronice în regiunea est-europeană. Tendința devine deja mai puternică în unele țări din Europa de Vest cu rate ridicate de penetrare a internetului de mare viteză, cum ar fi Germania, Marea Britanie și Franța. Dezvoltarea bolilor cronice și a problemelor legate de îmbătrânirea populației ar putea împinge guvernele și întreprinderile spre a căuta modalități de optimizare a asistenței medicale, iar rețetele electronice ar putea fi un mic pas spre acest punct. Se anticipează că rețetele electronice vor stimula industria farmaciilor online, în timp ce creșterea penetrării internetului de mare viteză și utilizarea smartphone-urilor sunt factori care contribuie.

Cheltuieli în creștere pentru medicamente

În perioada 2020-2025, se estimează că investițiile consumatorilor pentru bunuri privind sănătatea și servicii medicale vor crește la 3,3% rată de creștere anuală compusă (CAGR) în Europa de Est, cu Georgia, Bosnia și Herțegovina și Ucraina în fruntea tendinței. Creșterea va fi probabil condusă de dezvoltarea economică din regiune și de majorarea veniturilor disponibile, precum și de ascensiunea prețurilor medicamentelor. În conformitate cu puterea de cumpărare mai mare, se anticipează că va crește interesul consumatorilor pentru self-medication și consumul de vitamine ori suplimente nutritive. În același timp, se presupune că noile produse și tehnologiile inovatoare vor intra pe piață, determinând cererea pentru cele mai noi soluții de sănătate și nutriție.

Sursa: Euromonitor International

Cifra de afaceri a industriei farmaceutice va crește cel mai rapid în Europa de Est

În perioada 2020-2025, Europa de Est se așteaptă să asiste la cea mai rapidă creștere a cifrei de afaceri în ceea ce privește produsele farmaceutice la nivel global, determinată de o creștere semnificativ mai mare decât în Rusia și Lituania, în unele cazuri perpetuată de economia în expansiune și investițiile în creștere. Se estimează că alte piețe farmaceutice de top din Europa Centrală și de Est, precum Polonia și România, vor atrage investiții substanțiale pe parcursul perioadei, valorificându-și calitatea de membru al Uniunii Europene și costurile competitive ale forței de muncă. Ambele țări propun stimulente fiscale pentru a atrage companii mari.

Sursa: Euromonitor International

Valoarea asistenței medicale private va crește

Tendința asistenței medicale private, concret a numărului de persoane care optează pentru îngrijiri medicale la clinici și spitale private, va continua să crească probabil în perioada de referință menționată anterior. Cheltuielile de sănătate publică, ca pondere din produsul intern brut (PIB), în statele din Europa de Est continuă să fie scăzute și sub media Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a Uniunii Europene. Acest lucru duce adesea la lipsuri de personal medical și la perioade mai lungi de așteptare pentru consultații medicale. Pe măsură ce salariile continuă să crească în regiune, asistența medicală privată va atrage mai mulți clienți. Pentru a ține pasul cu cererea, se anticipează că serviciile de asistență medicală privată își vor extinde operațiunile în regiune.

Analiză realizată de Simona Deimantaitė, Analist Euromonitor International

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii