FacebookTwitterLinkedIn

Sentimentul de nefericire la locul de muncă poate duce la o lipsă a concentrării și poate avea impact asupra productivității, iar în consecință și comunicarea cu colegii va fi afectată. De asemenea, dacă suntem nefericiți și nivelul de stres va crește, având urmări asupra stării de sănătate.

Fără îndoială, cei care sunt mulțumiți de locul de muncă sunt mai productivi și au relații mai strânse cu colegii. Dar ce ne face cu adevărat fericiți? Specialiștii afirmă că atitudinea și modul de gândire sunt factori mult mai importanți decât venitul, spre exemplu.

Dacă vrei să fii mai fericit la muncă, iată cinci sfaturi pe care le poți pune în practică:

1. Schimbă-ți rutina de dimineață

Dacă obișnuiești să îți începi diminețile într-un mod agitat, gândindu-te la programul pe care îl ai în ziua respectivă, deja putem afirma că te pregătești pentru o zi încărcată de stres. Modul în care îți începi diminețile este crucial pentru a te face să te simți bine. În acest sens, îți poți stabili obiectivele în seara precedentă sau te poți trezi cu 15 minute mai devreme. Autorul Tanaaz Chubb, cel care a scris „Puterea energiei pozitive“, recomandă să notăm pe hârtie cinci lucruri pentru care ne simțim recunoscători. Să faci acest lucru la prima oră a dimineții poate avea un impact puternic asupra stării de bine și te poate ajuta să îți începi ziua așa cum trebuie.

2. Menține un echilibru între viața personală și cea profesională

Prea multă muncă și prea puțin timp liber în mod cert nu reprezintă rețeta fericirii. Chiar dacă job-ul tău este solicitant, poți încerca să lucrezi de acasă, în loc să stai la birou până târziu. Este foarte important să petreci timp cu familia și cu prietenii, chiar dacă doar în weekend. În acest mod îți reîncarci bateriile pentru săptămâna următoare.

3. Nu te împiedica de lucrurile mărunte

Fiecare zi aduce noi provocări care trebuie depășite, mai mici sau mai mari. În loc să te frustrezi din cauza lor, învață să te bucuri de moment și să iei lucrurile așa cum sunt. Încearcă să fii prezent și să trăiești momentul respectiv, decât să te stresezi pentru ce s-a întâmplat în trecut și ce va fi în viitor. Să fii prezent îți permite, de asemenea, să te concentrezi pe rezolvarea problemei.

4. Bucură-te de reușite

Să recunoști atunci când tu sau echipa ta ați avut o reușită în acea zi te îți poate crește nivelul de fericire la locul de muncă, crescându-ți încrederea și stima de stine. Oricui îi place să fie apreciat pentru ceea ce face.

5. Dezvoltă-ți noi abilități

Dacă faci aceleași lucruri, zilnic, se instalează, inevitabil, rutina. Încearcă să ieși din zona de confort și învață să faci alte lucruri care să te ajute să te dezvolți. De exemplu, poți învăța o limbă străină sau poți face un curs de artă florală. Astfel, îți menții dinamismul în activitățile cotidiene și vei fi mai inspirat și motivat.

Traducere și adaptare de pe Forbes.com.